Petiție pentru un teatru care să nu fie controlat politic

0
323

”SPUNE NU imixtiunii politicului în teatru!” așa este intitulată petiția lansată în spațiul on-line de reprezentanții Teatrului Dramatic ID Sîrbu Petroșani. Instituție de cultură ai cărei angajați au intrat, miercuri, în grevă, pentru a-l susține pe Cosmin Rădescu, managerul teatrului.

Petiție după executarea managerului

Petiția a fost lansată în aceeași zi în care actorii teatrului din Petroșani au intrat în grevă. Totul după ce, în urma unei evaluări anuale, managerul Cosmin Rădescu a obținut o notă care nu îi mai permite să ocupe funcția de conducere.

https://www.petitieonline.com/spune_nu_imxitiunii_politicului_in_teatru?uv=14647605&fbclid=IwAR326u8VE-0ZZVlkQZaHB-o-EijsCqy-WJ-qbj5FZOn0D4jgABCIR3gCXXg

”În cursul zilei de 16 aprilie 2019, o comisie impusă de Consiliul Județean Hunedoara, în urma unei așa zise evaluări manageriale, a operat, în fapt, o execuție sumară, profund politizată, a managerului Teatrului Dramatic ”I.D.Sîrbu” Petroșani, aflat în al doilea an de mandat.  În ciuda performanțelor manageriale evidente atât pentru publicul local, cât și pentru comunitatea teatrală românească, raportul de activitate pe anul 2018 al lui Cosmin Rădescu a fost evaluat cu 6.37, notă care nu îi permite să își continue mandatul. Abuzul este cu atât mai flagrant cu cât, la evaluarea anterioară, Cosmin Rădescu a fost evaluat cu 9.75”, se arată în petiție.

Potrivit inițiatorilor, cazul de la Petroșani este departe de a fi un caz izolat.

”El are valoare de exemplu pentru modul în care, în spațiul teatral românesc, managerii de teatre sunt la bunul plac sau la cheremul intereselor ordonatorilor de credite, organisme reprezentate de cele mai multe ori de politicieni fără nicio legătura cu actul cultural. Calitatea actului teatral, coerența și constanța unor proiecte manageriale, credibilitatea și forța actului cultural în general au astfel de suferit daune majore” mai spun inițiatorii petiției.

Prin această acțiune, inițiatorii vor să tragă un semnal de alarmă vizavi de imixtiunea politicului în teatru.

Petiția are, până la ora redactării acestui material, 22.00, 234 de semnături. Semnatarii sunt din mai multe zone ale țării.