Percheziții într-un dosar de evaziune și spălare de bani. Vizat de polițiști e și județul Hunedoara

0
338

Aproape 150 de polițiști din 12 județe sunt implicați, miercuri dimineața, într-o acțiune ce vizează destructurarea unei grupări specializată în evaziune fiscală și spălare de bani. Sunt efectuate 37 de percheziții, dintre care unu număr de șase au loc în județul Hunedoara, la societăți comerciale și persoane care s-au ocupat cu reciclarea deșeurilor.

Activitățile se desfășoară într-un dosar instrumentat de polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române.

Perchezițiile au loc în municipiul București și județele Ilfov, Hunedoara, Bacău, Prahova, Argeș, Botoșani, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Teleorman și Tulcea. Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada 2013 – 2015, persoanele bănuite ar fi creat un circuit comercial fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Potrivit acestora, prin intermediul a 12 societăți, care activau în domeniul comerțului cu materiale reciclabile, suspecții ar fi efectuat operațiuni bancare (retragere de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate.

În baza facturilor emise de firmele ,,fantomă”, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 900.000 de euro, constând în impozit pe profit neconstituit și TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele de bani rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor, sunt în valoare de aproximativ 2.200.000 de euro”, mai informează Poliția Română.

Oamenii legii vor pune în executare 25 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul I.J.P. Prahova, precum și al polițiștilor din cadrul Poliției Capitalei și tuturor inspectoratelor de poliție pe raza cărora se efectuează percheziții, însumând 130 de polițiști.

Totodată, la activitate participă și jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploiești.