Paralel cu legislația.  Conducerea CEH va valorifica cărbunele scos din subteran după 31 decembrie.

0
1646

Nu au oprit exploatarea cărbunelui de la minele Lonea și Lupeni. Asta deși reglementările europene nu lasă loc de interpretare. Sub pretextul unui ”pericol iminent”, resursa minerală din subteran va fi ”evacuată”. Minerii vor lucre pentru scoaterea cărbunelui. Asta înseamnă un ”mix energetic” de cheltuieli.  Statul nu mai plătește ajutor de stat. Vor fi cheltuiți bani din ”bugetul alocat închiderii propriu-zise”. Minerii nu vor mai fi disponibilizați. Deocamdată.

Fără subvenție, dar acoperă cheltuielile cu munca vie

Închiderea minelor este rezultatul mai multor factori. Unul dintre ei, activitate nerentabilă care nu se poate susține singură. Principala cauza: cheltuielile mari de exploatare. Adică aducerea huilei la suprafață nu acoperea costurile. Până acum, minele Lonea și Lupeni, aflate pe închidere, au primit și subvenție. Acum însă, la Lonea și Lupeni huila extrasă după 31 decembrie 2018 – dată la care trebuia încetată exploatarea – se transformă ”în bani” ce ajung pentru plata angajaților de la cele două unități.

”În procesul de închidere pot rezulta și niște venituri care sunt complementare procesului de închidere. Vorbim despre cantitățile de cărbune extrase pentru punerea în siguranță a zăcământului. Extrăgând rezervele care pot produce probleme, acestea vor fi valorificate. După un calcul, care la momentul la care vorbim nu-l am foarte bine făcut, costurile cu personalul care va fi folosit pentru extragerea acestor rezerve cred că vor fi acoperite de valorificarea cărbunelui, de transformarea acestuia în energie electrică prin arderea în termocentralele noastre”, a declarat, Cosmin Chiuzan, directorul Direcției Miniere din cadrul CEH.

Anterior, directorul din cadrul CEH spunea că costurile pentru tonele de cărbune extrase după 31 decembrie trebuie acoperite din articolul 4 al Deciziei 787/2011, acela care face referire la lucrări pe închidere.

Banii, de ajuns pentru angajații care nu au fost disponibilizați

Conform lui Chiuzan, planul de disponibilizare de la CEH prevedea scoaterea din sistem a 920 de persoane. Planul nu a fost pus în aplicare în totalitate, iar în sistem au rămas 327 de mineri dintre cei 920 care trebuiau concediați.

”Au rămas în sistem 327 de persoane care vor fi folosite pentru rezolvarea problemelor nou-apărute. Programul de închidere a celor două mine e același, dar nu poate fi făcut în termenul scurt pe care l-am primit inițial. Cele 320 de persoane erau plătite din cărbunele extras plus subvenția ce venea pe articolul 3. La acest moment, există un surplus de 320 de persoane. Aceste persoane executând lucrări ce inițial nu au fost programate, lucrările de extragere a rezervelor pentru punerea în siguranță a zăcământului, vor aduce după ele niște tone de cărbune. Tone de cărbune care se vor transforma în energie electrică, care va fi plătită conform prețurilor și care aproape acoperă munca vie cu acești muncitori” explică Cosmin Chiuzan.

Reprezentanți ai Ministerului Energiei spuneau că depășirea termenului de 31 decembrie 2018 aduce după sine o altă problemă. Cantitatea de huilă extrasă nu poate fi comercializată. Adică de pe urma acesteia nu pot fi înregistrate venituri. Ceea ce înseamnă că minele Lonea și Lupeni fac cheltuieli pe care nu le pot acoperi. Iar oamenii nu-și vor lua drepturile. Declarații ce contrazic afirmațiile celor din conducerea CEH.

Conform celor de la Energie, statul român putea să-și asume continuarea activității la cele două mine numai în cazul în care ar fi făcut o descoperire avantajoasă. Adică un filon de cărbune a cărui extracție să intre pe piață, fără subvenție, și să se susțină.

Mai mult, pentru nerespectarea prevederilor deciziei 787/2011, România ar putea fi obligată să recupereze ajutorul de stat acordat minelor Lonea și Lupeni. La sumele acordate drept subvenție vor fi aplicate însă dobânzi și accesorii.