Pădurea care stă în calea aurului de la Certej rămâne în picioare

0
308

Pădurea de la Certej care ar fi trebuit defrișată pentru a putea fi exploatat aurul rămâne în picioare. Cel puțin deocamdată. Reprezentanții Mining Watch Romania anunță că Ministerul Apelor și Pădurilor a oprit procedura de scoatere a celor 56 de hectare de pădure din Fondul Forestier Național. Totul în urma campaniei făcute de societatea civilă și de comunitatea locală.

Victorie a societății civile

Reprezentanții Mining Watc Romania spun că prevenirea tăierii pădurii de la Certej reprezintă o victorie a societății civile și a comunității locale. Pentru că au participat la consultarea publică organizată de minister. În cadrul acesteia, au fost trimise peste 4,500 de opinii, sugestii și comentarii care au făcut imposibilă continuarea, în condiții de legalitate, a procedurii prevăzute de Codul Silvic.

Deva Gold are nevoie urgent de aceste terenuri împădurite. Ele sunt singura locație posibilă pentru amplasarea iazurilor de decantare cu cianuri. Așa susțin cei de la Mining Eatch că arată studiile de fezabilitate. Pentru construirea iazurilor, Deva Gold trebuie însă să obțină dreptul de folosire a terenului și să taie pădurea.

Tocmai din aceste motive, Deva Gold a omis să notifice autoritățile despre litigiul privind suprafața pădurii.

“Aceasta nu este prima ilegalitate comisă de operatorul minier. Nu mai devreme de 2014, Deva Gold a început organizarea de șantier în lipsa unei autorizații de construire legale. De altfel, aceasta a și fost anulată de instanță”, a declarat Roxana Pencea din partea Mining Watch România.

Pădurea are un istoric funciar complicat și a aparținut înainte de naționalizare Obștei Agricole Măcrișul, formă asociativă similară composesoratelor. În prezent, Obștea are pe rolul Judecătoriei Deva un proces prin care cere restituirea pădurilor. Acest lucru, potrivit Codului Silvic, duce la blocarea oricărei proceduri legale de defrișare.

Cu terenurile la DNA

În primăvara acestui an, DNA Alba a început urmărirea penală pentru infracțiunea de abuz în serviciu, identificată în transferul de proprietate a pădurii din domeniul statului în domeniul Primăriei. Conform Mining Watch, la doar o lună de la obținerea titlului de proprietate, Primăria Certeju de Sus a concesionat pădurile către Deva Gold pentru 20 de ani.

“Suspendarea procedurii de defrișare e o lovitură grea dată companiei miniere. În același timp, Deva Gold primește într-un mod suspect noi licențe de explorare. În prezent, deține 8 astfel de perimetre învecinate pe care le tratează ca proiecte individuale evitând astfel, cu complicitatea statului român, evaluarea cumulată a impactului de mediu pentru un proiect mamut”, a completat Roxana Pencea, director fondator Mining Watch România.

Licența de exploatare a zăcămintelor de la Certej aparține Deva Gold. Companie aproape cumpărată de niște canadieni. În România, Eldorado a cumpărat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluând astfel şi 80% din acţiunile Deva Gold, care dezvoltă zăcământul aurifer de la Certej. Eldorado Gold exploatează, dezvoltă şi produce aur în Turcia, China, Grecia, Brazilia şi România. Restul acţiunilor sunt deţinute de statul român prin Minvest Deva.