Ordonanță de plată împotriva CEH – Complexul Energetic Hunedoara poate fi executat silit dacă nu achită datoriile către SNÎMVJ

1
31

Tribunalul Hunedoara a tranșat disputa economică dintre minele neviabile și Complexul Energetic Hunedoara, structura energetică hunedoreană fiind ”recompensată” de instanță cu o ordonanță de plată. CEH a strâns ca furnica datorii de zeci de milioane de lei faţă de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.

Restanțele pe care Complexul Energetic Hunedoara le are pentru cărbunele livrat de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului au ajuns în instanță, după ce de mai bine de un an complexul nu a reușit să ajungă la zi cu plata facturilor. Tribunalul Hunedoara a judecat litigiul economic și a dat câștig de cauză celor de la SNÎMVJ.

”Admite cererea”, este soluția pe scurt a instanței hunedorene.

Reprezentanți ai SNÎMVJ au declarat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, că instanța obligă CEH-ul și la plata unor penalități. Nu mult, doar circa 1,1 milioane de lei.

Oficial, conducerea SNÎMVJ susține că restanțele CEH sunt undeva la 24-25 milioane de lei, asta însă pentru că ultimele facturi sunt în termen. În total, datoria CEH-ului către SNÎMVJ ar fi dublă, adică vreo 50 de milioane de lei.

În cazul în care conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu va achita penalitățile, dar și rata lunară rezultată în urma eșalonării datoriei, cei de la SNÎMVJ pot cere executarea silită a structurii energetice hunedorene.

Cele două conduceri, de la CEH și SNÎMVJ, trebuie să se întâlnească, în perioada imediat următoare, pentru a stabili graficul de eșalonare, minele neviabile necerând instanței de judecată să stabilească o sumă lunară pe care CEH-ul să o achite din datorie.

La finele lunii iulie, Consiliul de Administrație al SNÎMVJ a refuzat oferta prin care Complexul Energetic Hunedoara se obliga să achite, din toamnă, câte două milioane de lei lunar. Tot atunci, SNÎMVJ a decis să apeleze la instanță pentru a-și recupera banii de la CEH.

Eșalonarea propusă de cei din conducerea Complexului Energetic Hunedoara stabilea o plată lunară, timp de un an, cu aplicare din toamnă, a unei sume de două milioane de lei. Nu exista vreo referire însă la modul în care structura energetică hunedoreană va plăti, lunar, producția livrată de SNÎMVJ, în valoare de 7-8 milioane de lei.

Complexul Energetic Hunedoara are plăți restante către Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului în valoare de circa 50 milioane de lei. Complexul plătește lunar celor de la neviabile doar atât cât conducerea să poată plăti salariile angajaților și stopajul la sursă.

Miercuri, Curtea de Apel Alba Iuluia a respins apelul CEH la sentința prin care Tribunalul Hunedoara dădea câștig de cauză Transelectrica. Operatorul de transport a cerut penalități în valoare de peste 5 milioane de lei pentru că Termocentrala Paroșeni, înainte de a intra în CEH, nu a realizat serviciile de sistem.

Tot Tribunalul Hunedoara a decis, la finele lunii iulie, că structura energetică hunedoreană trebuie să achite datoriile pe care le are către GFR. La finele anului trecut, restanțele CEH către GFR-ul lui Gruia Stoica erau de peste 7,2 milioane de lei.

Cuantumul datoriilor comerciale ale CEH erau, la finele anului trecut, de aproape 160.000.000 de lei.

Ultima statistică a ANAF arată că, între aprilie-iunie, datoriile către stat ale CEH s-au majorat. Numai restanțele către bugetul de stat au crescut cu peste 8 milioane de lei ajungând la 97.377.018 lei față de 89.320.144 lei cât înregistra la finele lunii martie. Cea mai mare creștere a nivelului datoriilor este către bugetul asigurărilor sociale, restanțele CEH majorându-se cu peste 21,5 milioane de lei. Dacă la finele lui martie datoriile către bugetul asigurărilor sociale era de 59.011.162 lei acestea au ajuns, la sfârșitul lui iunie, la 80.538.288 lei. Restanțele complexului către șomaj au crescut și ele cu 423.418 lei, atingând nivelul 1.616.046 lei. În final, către bugetul de sănătate, complexul are restanțe în valoare de 18.548.488 lei, acestea crescând cu suma de 4.519.584 lei.

Cu cele peste 97 milioane de lei pe care le datorează bugetului de stat, Complexul Energetic Hunedoara se clasează pe locul 5 în topul celor mai mari datornici la nivel național.

Datoriile totale ale Compexului Energetic Hunedoara sunt estimate la peste 800 milioane de lei. Și cresc în continuare. Statul se pregătște de o nouă procedură de dare în paltă, după ce lichidatorul judiciar al CNH, fosta societatea a huilei, a obținut hotărâri judecătorești pentru a recupera de la CEH aproape 11 milioane de lei. Anul trecut, lichidatorul judiciar al CNH a cerut instanței de judecată insolvența Complexului Energetic Hunedoara pentru o datorie de 70 de milioane de lei pentru huila cumpărată de Mintia pe vremea când nu era înființat complexul. CEH-ul a scăpat de insolvență cu ajutorul statului. Printr-o ordonanță au fost diminuate simultan datoriile CE Hunedoara către Compania Naţională a Huilei şi cele ale Companiei Naţionale a Huilei către bugetul general consolidat administrat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Anul trecut CEH-ul a avut pierderi de peste 147 milioane de lei. Bugetul structurii enrgetice prevede pentru acest an o pierdere de 287 milioane de lei.

 

Mihaela MIHAI

1 COMENTARIU

  1. Jale. Asta e cuvantul care va caracteriza viitorul angajatilor CEH. Deznodamantul e atat de aproape ca nici nu-si pot imagina. Sper sa nu le aduca chiar “mosul” de sarbatori vestea.

Comments are closed.