Oamenii de afaceri din Valea Jiului, ţintă directă a hoţilor. Rând pe rând aceştia au fost călcaţi de indivizi rămaşi anonimi.

0
2486

Rând pe rând au devenit victime ale unor anonimi. Anonimi cu ecuson de hoţi. Hoţi care au şi pasiuni piromanice. Incendii de dimensiuni remarcabile sau încercări fâsâite trec sub cupola “scurt-circuitului nefericit/nedorit” în zona mută a cotidianului. Anchetele organelor curg lent sau într-o direcţie a autorilor necunoscuţi. Pagubele rămân la purtători. Hoţii zburdă printre noi toţi.

“Lasă, mă, să fure că au de unde…”

1, 2, 3 ar fi putut fi o întâmplare nefericită. Când numărul lor creşte exponenţial şi faptele seamănă izbitor deja tot contextul tinde spre a fi un fenomen. Un fenomen trecut pasiv cu vederea de organele de anchetă care transmit în mediul public ecouri de natura: “lasă, mă, să fure că au de unde”

#Oamenii cu bani din zona Văii Jiului, cei care au afaceri private, sunt hărţuiţi de luni bune de “nişte fantome iscusite”. Fiecare dintre aceştia îşi pansează rănile cu pansamente proprii

În urmă cu câţiva ani, societatea civilă din Valea Jiului trăia din povestea Pisicii Negre, un individ intrigant care intra în casele oamenilor cu bani şi care speria comandanţii de poliţie. Prin galeria selectă de atunci s-a numărat inclusiv comandantul Poliţiei Petroşani de la acea vreme Didel-Vicu Babeş. După multe strofocări, şi fără prea multe explicaţii comparativ cu dimensiunea fenomenului creat în acest mediu discret. un ins asociat cu persoana căreia i se atribuise titulatura de Pisica Neagră a fost încarcerat la Bârcea.

Venind în actualitatea ultimilor ani, acţiunile controversate, direcţionate spre un anumit câmp socio-economic, a prins rădăcini din nou în aceeaşi parte a judeţului Hunedoara – Valea Jiului.

În urmă cu 3 ani când casa din Vulcan al lui Emil Bercea (PALACE) a fost spartă, dispărând atunci fără urme o sumă impresionantă de bani, valurile societăţii nu au fost mişcate. Mai mult, organele de cercetare penală nu au fost nici ele deranjate, cazul fiind şi acum – în aprilie 2017 – unul tabu.

Mai mult decât atât, cercetările stagnează într-o zonă ce în cel mai fericit caz ar putea fi numită drept una a incompetenţei.

Daniel Tomescu, avocatul lui Emil Bercea, a declarat pentru #Gazeta de dimineaţă că dosarul cu pricina a ajuns în categoria A.N. (autori necunoscuţi) după mai multe bâlbâieli cel eis din sfera legalităţii.

“A existat la dosar un CD cu imagini primite de la o unitate bancară din Vulcan pe care rulau imagini cu un personaj care a fost identificat drept autor. Pentru a optimiza şi maximiza concluzia, procurorii de la Parchet de la Petroşani au trimis imaginile în vederea expertizării la IPJ Hunedoara. Imagini trimise cu adresa de înaintare, cu Poşta Militară, deci oficial. Pentru că întârzia prea mult un răspuns de la Deva am insistat să primim un rezultat. După insistenţele noastre repetate am aflat că nu se mai găseşte CD-ul cu imaginile”, a declarat Avocatul Tomescu.

Mai mult, cele trei persoane suspecte din acest dosar au fost scoase din cauză, dosarul fiind clasat înainte de primirea unui răspuns de la imaginile în cauză. Motiv pentru care cauza a ajuns în sfera AN.

Afacerea lui Siminel Iordache (KEOPS)  a ars o noapte întreagă şi cazul a rămas la stadiul de “scurt-circuit”.

Iordache spunea încă de atunci că sistemul lui de alarmă a declanşat înainte de incendiu semnal de EFRACŢIE şi abia apoi pe cea de SABOTAJ. Detaliu trecut neobservat şi ignorat de organele de anchetă care s-au mulţumit cu o “sentinţă seacă de incendiu provocat de scurt-circuit”. Recent, un alt spaţiu comercial al aceluiaşi om de afaceri a fost spart în municipiul Vulcan. Şi aici Siminel Iordache a indicat urme de incendiere pe uşa de acces, urme reduse ca extindere fiindcă materialul din care e fost confecţionată uşa nu a fost unul favorizant arderii.

Cel mai recent caz rămâne dublul atac suportat de Constantin Fulga, omul de afaceri căruia i-a ars bună parte din utilajele şi suprafaţa construită a unei carmangerii din Vulcan, dar în aceeaşi noapte i-a fost furată şi o sumă de bani şi un lănţişor de argint din Petroşani, de la adresa sa de domiciliu. Verdictul imediat al celor de la pompieri a fost scurt-circuit. Momentul de analiză amănunţită a intervenit doar în momentul în care incendiul a fost dublat de spargerea locuinţei.

Tot la Vulcan, lucrurile merg strună. Duminică noaptea un alt local a fost călcat de hoţi. Restaurantul “La Ţugu” a avut vizitatori intraţi pe geam. Unii abili, pentru că senzorii de mişcare au fost ocoliţi. Nu şi seiful.

Lotul oamenilor de afaceri – victimă a hoţilor – este unul diversificat. Acestora li se alătură şi un fost poliţist, Horaţiu Lasconi, ginerele omului de afaceri Nicolae Gui. Hoţii au intrat şi în casa poliţistului.

Ramona ROŞULESCU