O viață de miner costă câteva zeci de mii de lei.

0
332

Moartea nu poate fi cumpărată cu bani. Pierderea celor dragi nu poate fi compensată de ajutoarele primite, nici de la Guvern, nici de la angajator.

O viață de miner costă 20 de mii de lei. Atât vor primi urmașii celor doi mineri decedați în surparea care a avut loc joia trecută la mina Lupeni din partea statului. 10 mii de lei va primi minerul rănit care e internat la Spitalul de Urgență Petroșani, iar alte 5000 de lei vor merge, către minerul rănit, care însă nu a fost spitalizat.

”Ajutoarele de urgență sunt în sumă totală de 55.000 de lei pentru sprijinirea a patru familii. Pentru familiile celor doi mineri decedați vor fi acordate ajutoare de urgență în sumă de 20.000 lei, fiecare, pentru minerul rănit care a necesitat spitalizare este alocată suma de 10.000 lei, iar pentru persoana rănită care nu a necesitat spitalizare, 5000 de lei”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, anchetele sociale au fost efectuate de către Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială Hunedoara.

”Din această analiză, rezultă că atât familiile minerilor decedați, cât și a celor răniți, au nevoie de sprijin pentru depășirea situației provocată de accidentul grav produs la Exploatarea Minieră Lupeni”, mai informează Guvernul.

Conform ministrului Energiei, Toma Petcu, ajutorul primit de la Guvern este suplimentar față ”de cele pe care le acordă compania în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă”.

”Mă refer în primul rând la 24 de salarii medii pe ramură, aproximativ 77.000 de lei, pentru fiecare miner decedat şi bineînţeles tot Contractul Colectiv de Muncă prevede foarte clar ca soţiile celor doi mineri decedaţi, care în acest moment sunt şomere, să fie încadrate în muncă la CEH”, a spus ministrul Energiei în cadrul ședinței de Guvern.

Și în 2011, familiile ortacilor morți în subteranul minei Uricani au primit ajutor de la Guvern, fiecare în sumă de 12.500 lei. Mai mult, fiecare copil a beneficiat de o bursă lunară de la Ministerul Educaţiei, cuprinsă între 170 și 280 de lei.

În 2008, familiile minerilor morți în exploziile de la mina Petrila au primit de la stat câte 10.000 de lei. Răniții grav au primit câte 5000 de lei. Tot atunci, Guvernul a decis ca pe toată durata studiilor, copiii celor 12 mineri care au murit în subteranul minei Petrila să primească lunare  ce variau de la 150 de lei la 250 de lei.