Nici pensiile nu mai sunt sigure în minerit. Angajații CEH care au făcut cerere de pensionare, dar care nu sunt pe lista de disponibilizări, obligați să muncească în continuare  

0
71

Zeci de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara care și-au depus, de bună-voie, cererile de pensionare, sunt obligați în continuare să se prezinte la serviciu întrucât nu pot ieși la pensie din cauza faptului că nu există un soft, la Ministerul Muncii, care să le calculeze pensiile.

”Din informațiile pe care le am trebuie să sosească la Casa de Pensii un soft care cuprinde noile modificări pe Legea Pensiilor și în momentul în care softul este gata și se implementează și vor primi și deciziile”, a declarat, duminică, pentru Gazeta de Dimineață, Cosmin Chiuzan, directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Numai că oficialii din sistemul de pensii susțin că softul necesar calculării pensiilor va fi gata abia prin luna noiembrie. Ca atare, cei care au dorit să iese la pensie din cauza incertitudinii din minerit sunt obligați să continue munca deși ar fi trebuit să aibă în mâini deciziile de pensionare.

”Dacă vorbim de pensionabilii care sunt înscriși pe lista de disponibilizare ei vor pleca după finalizarea preavizului și vor primi drepturile de pensionare de la data depunerii dosarului, iar dacă vorbim de pensionabilii care și-au depus dosarul de pensie și nu sunt pe listele de disponibilizare, aceștia merg la serviciu până vine decizia de pensionare”, a completat directorul CEH, Cosmin Chiuzan.

Potrivit sursei citate, la CEH ”sunt destule cazuri” de angajați care și-au depus cererile de pensionare dar care sunt în continuare obligați să vină la serviciu până la momentul în care vor fi emise deciziile de pensionare.

Tot din cauza lipsei softului nu se poate pensiona nici directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, care ar fi trebuit să primească decizia de pensionare pe parcursul săptămânii trecute.

Niciun miner care a lucrat în subteran nu poate ieși la pensie lunile următoare, întrucât statul român nu deține softul necesar calculării pensiilor după ce stagiul de cotizare în minerit a revenit la 20 de ani.

Stagiul de cotizare în minerit a revenit la 20 de ani încă din luna iulie, dar pensiile celor care au făcut cerere de recalculare au rămas aceleași întrucât, potrivit informațiilor GDD, Casa de Pensii nu deține softul necesar pentru recalcularea pensiilor. Ba mai mult, nici nu pot fi emise decizii de pensionare în cazul celor care au lucrat în subteran și au făcut cerere de a ieși la pensie odată cu intrarea în vigoare a noii formule de calcul.

Mii de pensionari minieri din Valea Jiului au depus, încă din iulie, cereri de recalculare a pensiilor după ce modificarea stagiului de cotizare în minerit, de la 30 la 20 de ani, a fost publicată în Monitorul Oficial. De atunci și până acum Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii nu au putut pune la punct programul necesar recalculării pensiilor și emiterii deciziilor de pensionare, mii de locuitori din Valea Jiului fiind afectați de lipsa acestuia.

 

Mihaela MIHAI