Monument istoric din Baru, reabilitat de voluntari

0
260

O biserică, monument istoric, din comuna Baru, județul Hunedoara, va putea deveni  un obiectiv turistic cultural. Lăsată în mâna vremurilor, biserica a ieșit din zona funcțională de mulți ani. Voluntarii de la ambulanța monumentelor istorice lucrează acum la reabilitarea acestui obiectiv care aparține comunității ca parte integrantă a patrimoniului cultural românesc.

Biserică din secolul XVII

Biserica din Baru a fost construită în secolul XVIII. Acum, Ambulanța monumentelor, împreună cu administrația locală, parohia și Universitatea Babes Bolyai din Cluj lucrează la repararea acoperișului lăcașului de cult în care nu s-au mai ținut slujbe de dinainte de anul 2000.

”A fost ridicată de o ceată de haiduci care a fost găzduită de un localnic din Baru Mic și drept recompensă au făcut această biserică. Conform pisaniei din biserică, cel puțin pictura interioară și cea exterioară este din 1785. Biserica a fost pictată de Popa Simion din Pitești, pe cheltuiala ctitorului gazdă Pîrv Ianoș care i-a dat, citez, un cal gata înșeuat”, a declarat preotul Adinel Popovici.

”Este parte a patrimoniului național, este parte a trecutului acestei comunități a unor oameni care din puținul lor si din greutățile vieții din trecut au reușit să pună fiecare, mai mult sau mai puțin, să doneze pentru ca această biserică să nu fie numai ridicată ci și pictată, înfrumusețată, să ne înfrumusețeze și să le însenineze viața acelor oameni din trecut. Și pentru a arăta respect oamenilor de acum 250 de ani este nevoie să nu rămână un fapt singular”, susține Sincron Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj.

Voluntarii, lucrează din pasiune

Repararea acoperișului va permite căutarea de soluții pentru efectuarea întregii restaurări. Acum, lucrările sunt desfășurate de voluntarii Ambulanței pentru monumente, o asociație sprijinită de prințul Charles al Marii Britanii.

”Noi facem din pură pasiune pentru că vedem că nu există un sprijin real din partea statului încă. Și suntem voluntari, studenți, chiar profesori universitari care lucrează pentru a salva aceste monumente. Ambulanța  are mai multe obiective printre care și motivarea comunităților în a-și asuma acest patrimoniu. De multe ori nu știu că-i al lor, consideră că-i al statului”, declară Eugen Vaida, coordonator al Ambulanței pentru monumente.

”Îmi pare rău de starea în care se află monumentele din țară  și oriunde pot ajuta, mă duc. În cazul acesta este Hunedoara, am fost și în Sălaj, am mai fost în Hunedoara și la Strei”, susține Adrian Puiuleț, voluntar.

Ambulanța monumentelor face primul pas și le pune în siguranță. Este nevoie însă de un efort comun autorități, comunități, pentru repunerea în valoare a acestor monumente. Puterea exemplului e cea care contează.

 

”Eu cred că este foarte important exemplul. Dacă comunitatea vede că se face ceva și că se poate face ceva, sunt două lucruri distincte, încep și ei să fie interesați și să ajute. Chiar am văzut femei din sat că au venit cu plăcinte, cu prăjitură plus susținerea au mai venit oameni, ne-au ajutat voluntari câteva ore cât au putut”, explică voluntarul.

Demersul de la Baru este unul lăudabil. E nevoie însă de schimbarea legislației pentru restaurarea acestor monumente.

”Cred că biserica din Baru este  un monument de însemnătate, atât arhitectonică, pentru că vorbește despre arhitectura din zona Țării Hațegului, dar are și valoare religioasă. Este un monument care atestă că oamenii în zona aceasta au fost dedicați păstrării credinței și valorilor perene ale românismului din această zonă”, spune prefectul de Hunedoara Fabius, Kiszely.

Conform sursei citate, este nevoie de îmbunătățirea legislației pentru a se putea face lucrări de conservare a monumentelor. Este nevoie și de un program de restaurare la nivel național și un program pentru recuperarea picturilor bisericești.

Administrația locală a cerut Ministerului Culturii reabilitarea monumentului, însă proiectele au rămas uitate printr-un sertar din minister.

”Este o șansă nesperată în contextul în care de-a lungul celor 15 ani de când sunt în fruntea acestei administrații publice am depus două documentații la Ministerul Culturii, documentații care au fost suportate de bugetul local și zac probabil undeva în minister, printr-o arhivă. Reușim să dăm timp acestui monument istoric schimbându-i acoperișul”, spune Daniel Răducanu, primarul comunei Baru.

Primăria Baru  a plătit materialele necesare schimbării acoperișului. Lucrările sunt executate de experți și voluntari din partea ambulanței pentru monumente. Universitatea Babeș Bolyai  oferă cazarea și micul dejun celor care participă la lucrări. Lucrările la acoperiș vor fi finalizate la mijlocul acestei luni. Atunci se va decide dacă, după 20 de nai, vor fi reluate și slujbele în lăcașul de cult.