Ministrul Muncii îi liniștește pe pensionari. Recalcularea pensiilor se face în termenul legal

0
775

Recalcularea pensiilor în baza legii 221/2018 ar fi trebuit să înceapă de la 1 octombrie. La două luni de la acel moment, nu se știe când se va face recalcularea. Ministrul Muncii spune că oficialii de la Casa de Pensii se vor încadra în termenul legal de 12 luni. Și că pensionarii vor primi drepturile începând cu data de 1 octombrie 2018, indiferent când va fi finalizată recalcularea.

Achiziția softului e nefinalizată

Legea în baza căreia trebuie recalculare pensiile pentru cei care au lucrat în grupele I și II de muncă a intrat în vigoare în vară. În ciuda faptului că au fost trei luni în care Casa Națională de Pensii Publice trebuia să achiziționeze softul necesare recalculării, procedura nu a început la 1 octombrie așa cum spune legea. Mai mult, softul încă nu a fost achiziționat.

”Vor primi în plus (pensionarii – n.r) de când a intrat legea în vigoare, de la 1 octombrie. În lege spune că această recalculare se derulează pe o perioadă de 12 luni, dar, indiferent când se va termina de calculat ultimul dosar din ţară, acel pensionar va primi banii începând cu 1 octombrie 2018. Practic nu pierde niciun leu. Pentru a pune în aplicare o asemenea lege există nevoie de un soft, program informatic, pe care trebuie să-l achiziţionăm. Suntem în procedura de achiziţie, suntem în procedura finală şi imediat semnăm raportul procedurii şi contractul. Scrie în lege clar că această procedură de recalculare şi de plată se derulează în interiorul acestor 12 luni, dar, repet, punerea în plată se face cu intrarea în vigoare”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, la România TV.

Pensiile minerilor așteaptă din nou după soft. Nu se știe când va începe recalcularea

În baza Legii 221/2018 la nivelul județului Hunedoara vor fi recalculate circa 12.000 de dosare. Este vorba de 10.500 dosare care au făcut și obiectul Legii 192. Și care nu au fost recalculate toate în perioada prevăzută de lege. Recalcularea a fost sistată odată cu intrarea în vigoare a noii legi. La cele 10.500 de dosare se adaugă încă vreo 2000 de dosare ale celor ce au lucrat în siderurgie.