Ministerul de Finanțe ia bani chiar și de la închiderea minelor. Ajutorul de stat pentru SNÎMVJ, diminuat. Banii pentru CEH rămân intacți

0
578

Ajutorul de stat aprobat la începutul acestui an pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului va fi modificat în perioada următoare. Acesta va fi diminuat cu aproape 10 milioane de lei. La acest moment nu există o intenție și pentru scăderea ajutorului de stat aprobat pentru Complexul Energetic Hunedoara, societate la care se vor închide două unități miniere.

Tăierea, ordonată de Ministerul Finanțelor

În urma rectificării bugetului de stat, Ministerul Finanțelor a tăiat bani de la Ministerul Energiei. Printre sumele diminuate se numără și cele care reprezintă ajutorul de stat pentru închiderea minelor. Așa se face că acum ajutorul de stat aprobat încă de prin primăvară pentru SNÎMVJ, pe baza căruia a fost constituit și bugetul societății, va fi diminuat.

Prezentul act normativ modifică art. 2 alin. (1) din Hotărârea de Guvern nr. 247/2017, în sensul diminuării sumei alocate pentru ajutorul de stat acordat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. pentru anul 2017, de la 84.554 mii lei la 74.714 mii lei”, se arată într-un proiect al Ministerului Energiei.

Astfel, după rectificare, SNÎMVJ va primi pentru huila livrată un ajutor de stat în sumă de 40.895 mii lei (față de 44.646 mii lei conform actului aprobat de Guvern în aprilie-n.r.), destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximă livrată de 190.321 tone (236.000 în aprilie-n.r.) și o putere calorifică maximă de 3.735 kcal/kg (3.462 kcal/kg în aprilie-n.r.), ajutorul de stat per Gcal fiind de 57,53 lei (față de 54,64 lei în aprilie-n.r.).

Tot după rectificare, minele neviabile vor rămâne cu 33.819 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor excepționale (față de 39.908 mii lei în aprilie). Pentru plățile compensatorii vor rămâne 14.062 mii lei, pentru facilitățile pensionarilor va fi alocată suma de 7.500 mii lei, iar pentru lucrările de închidere 12.257 mii lei.

Diminuarea ajutorului de stat ar putea crea probleme la SNÎMVJ. Asta pentru că există deja câteva disfuncționalități. Conform reprezentanților companiei, se încearcă echilibrarea articolelor pentru a putea fi închisă execuția bugetară.

CEH rămâne cu ajutorul integral

Ministerul Energiei nu a publicat și un proiect prin care taie din ajutorul de stat acordat minelor pe închidere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Anul acesta Complexul Energetic Hunedoara a primit 198.830 mii lei drept subvenție (suma reprezintă valoarea totală a subvenției aprobată de Comisia Europeană pentru minele din cadrul CEH) pentru minele Lonea și Lupeni. Aceste unități sunt incluse pe programul de închidere acceptat de Uniunea Europeană, a cărui finalitate este 31 decembrie 2018.
Din suma totală, 132.226 mii lei reprezintă ajutor de stat acordat sub forma unui grant direct, pentru o cantitate maximă livrată de 290.800 tone și o putere calorifică minimă de 3.200 kcal/kg, ajutorul de stat per Gcal fiind de 130,27 lei. Alte 66.604 mii lei reprezintă ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepționale.