Minerii, interesați de reconversia în sectorul eolienelor

0
228

Sectorul carbonifer din România nu mai are viață lungă. Un program menit să recalifice mii de mineri din Valea Jiului,  și nu numai,  în specialiști care întrețin eolienele va fi prezentat la Bruxelles. Oficialii Ministerului Energiei speră ca prima echipă de mineri recalificați să intre cât mai repede în câmpul muncii.

Toamna reconversiei profesionale

Septembrie este luna în care ar urma să înceapă primele cursuri de recalificare profesională. Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost, luni, la parcul eolian din Zona Constanța, Fântânele – Cogealac. Energia eoliană ar fi o alternativă de lucru pentru minerii ale căror mine se tot închid.

”Fără niciun fel de îndoială,  regiunile carbonifere își vor pierde importanța din punct de vedere al cărbunelui. Pe de-o parte că se va epuiza cărbunele, și asta se întâmplă în Valea Jiului, foarte repede și se va întâmpla și în Oltenia. Pe de altă parte, producția de energie pe bază de cărbune va avea o scădere continuă”, a declarat, la Constanța, ministrul Energiei, Anton Anton.

 

Oficialii Ministerului Energiei au vizitat parcul eolian din Constanța pentru a se asigura că minerii vor fi bine pregătiți. Primele cursuri de reconversie ar urma să înceapă în toamnă, la Universitatea Petroșani.

”Ne-am stabilit centrul în Valea Jiului pentru că asta e regiunea carboniferă care se potrivește astăzi și pentru care putem să atragem bani europeni astăzi și cred că asta trebuie să facem imediat și cu profesionalism. Vorbim de reconversie profesională într-un domeniu despre care nimeni nu știa nimic atunci când am început, un domeniu de viitor”, a mai spus ministrul Energiei.

”Sperăm ca la începutul lunii septembrie să pregătim prima echipă pilot pentru acets proiect. Asta va însemna undeva la vreo 100 de oameni care vor intra în pregătiri pentru a aborda această nouă meserie. Totul se bazează pe o necesitate a pieței muncii, este nevoie de specialiști. Aici în Valea Jiului este și baza potrivită pentru industria asta de viitor. Nimeni nu trebuie să-și schimbe locuința sau să plece în altă parte. Ei vor fi școliți în Valea Jiului unde s-a înființat, deja, pot să spun academia de reconversie profesională pentru industria eoliană și fotovoltaică”, a declarat Mihael Melczer, consilier al ministrului Energiei.

Mineri printre eoliene

Mulți dintre cei care au lucrat în minerit sunt dispuși să se recalifice. Iar unii dintre actualii mineri au fost în parcul eolian din Constanța.

”Din echipa noastră, pe lângă colegii din minister, au fost și câțiva angajați ai CEH care și-au manifestat disponibilitatea pentru a se alătura acestei noi industrii. Există interes pentru așa ceva și noi vom accelera lucrurile cât se poate de mult astfel încât prima echipă pilot să intre în câmpul muncii pentru ca lumea să vadă rezultatele concrete. Cercul se închide iar cei care vor fi pregătiți își vor găsi locuri de muncă foarte bine plătite”, a completat Melczer.

Minerii recalificați vor munci acolo unde sunt parcuri eoliene, fie că vorbim de România sau străinătate. Nu vor fi nevoiți însă să își schimbe domiciliul. Vor reveni acasă, la familiile lor, și voir cheltui banii în Valea Jiului. Pentru reconversia minerilor, 5000 în 10 ani, Ministerul Energiei a semnat un acord cu Universitatea Petroșani, RWA și Monson.