Minerii care au participat la protest au cerut demisia miniştrilor de la Energie şi Economie

0
10

Minerii participanţi la mitingul organizat, marţi, în Petroşani au cerut demisia directorului Complexului Energetic Hunedoara şi a celor doi miniştri, ai Energiei şi ai Economiei, pe care îi consideră vinovaţi pentru blocajul economic şi productiv al mineritului din Valea Jiului.

Cei aproximativ 500 de mineri prezenţi, marţi, la mitingul organizat de Sindicatul Huila în faţa Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului au cerut demisia miniştrilor care răspund de sectorul energie-economie, dar şi cea a directorului general al Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.

„Lăsaţi conducerile populiste şi păguboase. Aţi fost învăţaţi să primiţi mulţi bani pe care să-i cheltuiţi absolut împotriva societăţilor pe care le conduceţi. Unde se regăsesc sacii de bani pe care statul român i-a băgat în sistemul energetic din judeţul Hunedoara. Unde sunt, domnule Andronache, cele 140 de miliarde de lei vechi cu care va subvenţionează lunar statul român ca să ne ţineţi pe noi blocaţi? Unde sunt, domnule director Andronache, banii noştri, cele 32 de miliarde de lei pe care trebuie să ni-i plătiţi pentru cărbunele livrat. Îi puteţi justifica? Credem că nu, şi de aceea, de aici din Valea Jiului, noi minerii renegaţi de CEH vă cerem să fiţi demn, să preluaţi un pic din caracterul bărbăţiei minereşti şi să vă înaintaţi demisia de onoare. Domnule Andronache, noi suntem negrii de la praful de cărbune cu care dumneavoastră produceţi energia, dar nu suntem negrii pe plantaţia lui Andronache şi echipa. Asta înseamnă, domnule Andronache, că trebuie să îi cereţi ministrului dumneavoastră Constantin Niţă să vă accepte limita profesională. Nu aţi ştiut să conduceţi trenul cu cărbune numit CEH şi se impune un alt mecanic de locomotivă. Aşa că, demisia”, a spus liderul de la Sindicatul Huila, Laszlo Domokos în manifestul de protest prezentat în faţa minerilor.

În cadrul manifestării, minerii au cerut tragerea la răspundere a celor doi miniştri ai Energiei şi Economiei, Varujan Vosganian şi Constantin Niţă.

„Tot de aici din Valea Jiului îi solicităm şi  ministrului Energiei, Constantin Niţă, să nu amâne verdictul şi să fie solidar cu dumneavoastră şi să-i ceară premierului să-l numească ministru la Cultură, fiindcă a demonstrat prin atitudinea şi măsurile pe care le-a încurajat că este un bun povestitor. Lecţiile de teorie despre activitatea minieră pe care le ţine ministrul pot fi regăsite doar în paginile cărţilor de poveşti pentru copii.  Prin acele pagini pe care sigur îl regăsiţi şi pe ministrul Economiei Varujan Vosganian. Da, domnule Niţă, luaţi-l şi pe ministrul Economiei, poetul Vosganian, şi mergeţi împreună la cultură acolo poate reuşiţi să vorbiţi faţă în faţă şi să nu mai fie nevoie să plimbaţi corespondenţa între voi. Aşa că demisia”, a mai spus Laszlo Domokos în faţa minerilor.

Minerii au scandat lozinci prin care au cerut dreptul la muncă şi au făcut apel la încetarea abuzurilor care au loc asupra minerilor din Valea Jiului care sunt trimişi în concedii de odihnă sau cărora nu li se mai cumpără cărbunele fiindcă au fost aduse cantităţi nejustificate din improt.

Noi, minerii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, suntem minerii României, nu din Burkina Faso. Noi, ca şi cei de la Societatea Naţională a Huilei, respectăm programe de lucru şi legi ale statului român. Nu noi, minerii, am adus Compania Naţională a Huilei în faza divizării. Nu noi am făcut programe de lucru şi nu avem nicio vină că cei care acum ne-au aruncat în dizgraţie nu şi-au făcut loc să întoarcă situaţia Complexului Energetic Hunedoara de pe panta insolvenţei pe care alunecă cu repeziciune. Nu e treaba noastră că nu au loc de stocare, că nu au bani să plătească huila. Treaba noastră este să muncim, să aducem cărbunele la suprafaţă”, a mai spus ldierul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Circa 500 de mineri de la Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, aflaţi în afara programului de lucru, au participat la un miting organizat de sindicatul Huila.

Noi în primul rând suntem solidari cu minerii care protestează astăzi, cei de la Închideri Mine, pentru că pensionarii din 2015 şi ceilalţi mineri vor fi periclitaţi din punct de vedere al acordării gratuităţilor. Ceea ce nu sunt de acord pentru că aceste facilităţi nu au fost acordate de regimul comunist, ci vin din perioada interbelică. Este un drept al minerilor”, a fost de părere Valentin Armean – vicepreşedinte LSPMVJ.

 

Noi încercăm să audă guvernanţii pentru ce lucrăm. Noi nu vrem să pierdem locurile de muncă. Avem şi copii care trebuie să lucreze, nu vrem să se închidă Valea Jiului din cauza unor nemernici. Nişte hoţi cei care au ajuns de la CNH, la CEH. Ei nu sunt oameni. Dacă eram oameni, ţineau cu noi, cu minerii. CEH abia aşteaptă să ne închidă”, s-a plâns un miner.

 

Problema este că nu ne ia cărbunele, au importat 500.000 de tone, stăm cu cărbunele în silozuri. Problema e gravă, nu e de acum. Avem şi noi familii, merg copiii la şcoli mai înalte acuma, sper să se trezească şi domnii de la putere, a afirmat Sorin Bucică, Angajat E.M.Paroşeni.

Aş vrea să îi întreb pe cei de la Mintia..noi nu suntem oare în acelaşi judeţ cu ei? Oare de ce ne fac ce ne fac? Eu am ieşit la pensie, dar asta nu înseamnă că nu mă interesează. E un gest regretabil să aduci cărbune de afară şi să îţi baţi joc de oamenii care muncesc şi trudesc aici, a spus Alexandru Jianu”, fost angajat E.H.Livezeni.

Să ne dea pace, să ne lase să lucrăm, că altceva n-am cerut nimic în plus. Doar să muncim, să putem duce o bucată de pâine la copii acasă. O să fie un semnal de alarmă pentru cei care ne vor răul”, a relatat Adrian Puţura, liderul Sindicatului Liber EM Uricani.