Medici hunedoreni în continuare cu salarii diminuate

0
219

Zeci de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Deva primesc în continuare salariile diminuate. Chiar dacă luna trecută Guvernul a aprobat o ordonanță prin care a corectat aceste minusuri din sănătate, ea nu a fost aplicată. Abia săptămâna viitoare conducerea unității medicale și sindicaliștii se vor așeza la masa negocierilor.

Și 1500 de lei mai puțin

Luna aceasta, zeci de angajați din instituția medicală deveană vor primi în continuare salarii mai mici.

”Sunt persoane care au pierdut, în urma modificărilor la Legea Salarizării, și 1500 de lei. Situația trebuia reglementată, pentru că a fost aprobată și o Ordonanță de Urgență în acest sens. La Spitalul Județean de Urgență nu se întâmplă acest lucru”, spune un medic hunedorean.

CCM-uri nemodificate

Legea salarizării în sectorul sanitar a făcut ca în februarie mii de angajați să primească salarii mult mai mici decât înainte de modificarea legii. În mai, Guvernul a intervenit. Printr-o Ordonanță a dispus măsuri care să corecteze deficiențele și să aducă salariile personalului medical la cuantumul de dinainte de februarie.

La Spitalul Județean de Urgență Deva, corecțiile dispuse de Ordonanță nu au fost încă aplicate.

”Nu au început negocierile cu sindicaliștii. Acestea sunt necesare pentru modificarea contractului colectiv de muncă. Pentru modificarea CCM-ului avem nevoie de avizul sindicatelor”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, Adina Pera Ștefănie, managerul Spitalului Județean Deva.

Drepturi date retroactiv

Managerul Spitalului Județean de Urgență Deva susține că acolo unde trebuie făcute corecții acestea vor fi aplicate. Personalul medical va primi drepturile retroactiv.

Conform sursei citate, au fost necesare și puncte de vedere de la Ministerul Sănătății.

Guvenul a adoptat, în ședința din 16 mai 2018, o ordonanță de urgență cmodifică Legea salarizării, astfel încât veniturile angajaților din sănătate și învățământ să nu fie mai mici ca cele aferente lunii februarie 2018.

Premierul Viorica Dăncilă declara atunci că aceste “corecții” sunt necesare pentru “a crea cadrul legal necesar pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018, urmând a fi întocmită o procedură de aplicare a reglementărilor în domeniul salarizării”.