Medic internist nou la un spital din Valea Jiului. ”Spitalele mai mici îți dau șansa să lucrezi direct cu pacientul”

0
1190

Spitalele mai mici nu sunt întotdeauna ocolite de medici. Mai ales la început de carieră, tinerii medici aleg să lucreze în unități medicale în care apropierea de bolnav se realizează de la sine. Și asta pentru că bolnavul este principala ”aparatură medicală” care îți indică diagnosticul.

Spitalele mici, între binefacere și dificultate profesională

Medicul rămâne în viziunea celor mai tineri practicanți ai medicinei o combinație între dedicație, răbdare și cunoștințe. Veniți de pe băncile școlilor, ei știu că omul își pune viața în mâinile lor și asta le conferă o motivație suplimentară.

Medicul Andreea Florea, specialist în Medicina Internă, a ales Valea Jiului tocmai pentru a putea practica meseria în toate formele ei. Andreea Florea admite că spitalele mai mici, în care dotările nu sunt la cel mai înalt nivel al performanței, îți conferă ție ca medic o șansă în plus de a lucra cu bolnavul direct pe organism.

”În țara noastră medicina internă este o specializare puțin ingrată. Din ce punct de vedere? Există multe supraspecializări. În centrele mari, medicina internă a rămas puțin în urmă, dar aici – în Valea Jiului, cel puțin – medicina internă este o specializare de sine stătătoare. Se ocupă în primul rând cu tratarea bolilor cardiologice, celor de inimă, boli ale ficatului, plămânilor, rinichilor. Toată patologia de boli interne”, a precizat Andreea Florea, medic specialist de Medicină internă la spitalul din Vulcan.

Medicina, aplicată în spitale, prin ochii unui medic

Medicul de la spitalul din Vulcan spune că respectă cele 20 de minute dedicate fiecărui bolnav. Se întâmplă ca timpul să fie depășit, spune medicul, dar e important ca relația pacient-medic să fie corect stabilită.

”Medicul internist are menirea să cunoască o paletă largă de boli, pentru că asta este medicina internă. Trebuie să știi din toate câte puțin. În spitalele care sunt mai puțin favorizante din punct de vedere al aparaturii medicale este uneori mai greu să pui un diagnostic. Așa că ai nevoie de cunoștințe, răbdare și poate dedicație. Sau, de fapt, în primul rând dedicație. Și eu am un avantaj. În primul rând îmi place să vorbesc cu pacienții. Mereu mi-a plăcut asta, în special cu cei mai în vârstă, cu bătrânii, cu persoanele de vârsta a treia. Și pentru că anamneza pune în proporție de 60 la sută diagnosticul, e bine, nu e o problemă că nu avem nu știu ce aparatură. Dacă ai răbdare și discuți cu pacientul și îi acorzi atenția necesară reușești să pui un diagnostic corect doar din anamneză. În rest, 40 la sută te bazezi pe examinarea paraclinică.”, apreciază medicul venit din Timișoara.

”Când îți termini treaba atunci pleci acasă. Dar de multe ori stai peste program, pentru că nu poți să lași pacientul și să pleci acasă. Pacientul nu este o mașină pe care să o lași și să te apuci de ea a doua zi. Te dedici și rezolvi situația” – medic Andreea Florea

20 de minute pentru pacient

Timpul reprezintă, spune medicul, o presiune pentru toată lumea. Și pentru medic și pentru pacienții care așteaptă la ușa cabinetelor medicale. Cu toate acestea toată lumea trebuie să înțeleagă că ”o secundă” în plus sau minus poate face diferența.

”Indiferent de numărul pacienților aflați în așteptare, acord timpul necesar pacientului din cabinet. A fi superficial nu este o soluție în domeniul nostru și atunci eu îmi asigur timpul necesar pentru a rezolva problema pacienților”, mai spune medicul Andreea Florea.

Medicul, a observat, după șase ani de practică medicală, că nu întodeauna se ajunge la cauza bolii și se tratează doar efectul acesteia.

Ramona Roșulescu