Mai mult ruină decât palat. Palatul Administrativ din Deva aşteaptă „tortul” de botez de fix 17 ani

0
13

Palatul Administrativ din Deva nu are nicio utilitate de peste 17 ani, iar interiorul se degra­dează de la o zi la alta. Lucrările făcute au costat mai bine de 4 milioane de euro. În Palatul Administra­tiv ar fi trebuit să funcţio­neze mai multe instituţii din judeţ. Un corp al clădirii a fost preluat acum de primărie pentru renovare şi reabili­tare.

A rămas istoria…

A fost gândit ca cea mai impozantă şi importantă clădire din Deva. Timpul însă a dovedit că o perlă a construcţiilor se poate tranforma rapid într-o ruină. Este cazul Palatului Administrativ în care ar fi trebuit să funcţioneze mai multe institu­ţii publice din judeţ.

După aproape două decenii în care s-au făcut lucrări şi s-au investit peste 4 milioane de euro, clădirea a fost abandonată, iar interiorul s-a degradat de la o zi la alta.

Nu mai avem bani pentru finalizarea lucrărilor şi nici pentru conserva­rea lor, au spus atunci oficialită­ţile. Acum însă, unul dintre cele trei corpuri de clădire a fost preluat de primărie.

Iar planurile de viitor sunt din nou optimiste. Consiliul Judeţean, Prefectura Hunedoara, Primăria Deva şi Direcţia Judeţeană de Statistică – acestea sunt instituţiile care au gândit în 1995 Palatul Administrativ. Planurile iniţiale nu mai au însă nici cea mai mică legatura cu realitatea de azi.

Lucrările la Palatul Admini­stra­tiv au început în urmă cu 17 ani şi au fost finalizate după aproape un deceniu si jumătate. Iniţial, 4 instituţii au dorit să aibă birouri în această clădire, în timp însă cei 15 mii de metri pătraţi au rămas fără nicio utilitate.

Patru milioane de euro au fost investite pentru construcţia celor trei corpuri de clădire, dintre care cel mai înalt are 14 etaje. Dacă exteriorul mai fură ochii oameni­lor, nu acelaşi lucru se poate spune despre interior.

Totul e degradat, ruinat, furat, distrus. Primăria Deva a preluat un corp de clădire cu o suprafaţă de 2500 de metri pătraţi, care va deveni, după reabilitare şi renovare, sediu pentru mai multe servicii care aparţin administraţiei locale.

“Paşii următori vor fi să facem evaluări asupra lucrărilor existente şi ale fondurilor necesare pentru întreţinerea şi finalizarea lucrărilor”, spune Petru Mărginean, primarul Devei.

Şi preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, afirmă că actualul consiliu local al Devei a preluat o parte a clădirii pentru a investi acolo, astfel încât să nu mai arate ca o ruină, aşa cum a arătat în ultimii 20 de ani. Dintre celelalte trei instituţii implicate în proiectul Palatului Administrativ, doar Consiliul Judeţean a mai investit bani în ultimii ani.

Costurile de între­ţi­ne­re a unei clădiri care se degra­dea­ză de la o zi la alta sunt însă imense, iar singura soluţie ar fi darea în folosinţă unor firme care o pot conserva şi folosi.

Andrada VELCIOV