Licitația pentru termoficare, anulată. Oferta CEH, neconformă

0
358

Termoficarea în sistem centralizat în municipiul hunedorean Petroșani continuă să fie o problemă. Licitația pentru concesionarea serviciului de furnizare a agentului termic a fost anulată. Actuala societate de termoficare din Petroșani nu mai poate prelua agentul termic de la Termocentrala Paroșeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara și mai apoi să-l furnizeze populației. A intrat în faliment.

Ofertă neconformă

Peste 80 de milioane de lei, fără TVA, a fost contractul de concesiune a serviciului de termoficare scos la licitație de Primăria Petroșani. De la începutul lunii martie, când a fost termenul limită de depunere a ofertelor și până acum s-au tot purtat clarificări cu singurul ofertant: Complexul Energetic Hunedoara. Licitația a fost însă anulată.

”Complexul energetic a depus o ofertă care a fost declarată inacceptabilă și neconformă”, a declarat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi.

Edilul susține că ofertantul, adică complexul energetic Hunedoara a avut solicitări nelegale.  Cei de la CEH au cerut garanții de peste 7,3 milioane de lei pentru asigurarea cantității de energie solicitate și furnizarea agentului termic.

Ba mai mult, conducerea complexului dorea ca Primăria Petroșani să preia magistrala în administrare și să o reabiliteze. Vorbim de o țeavă la fel de veche precum Termocentrala Paroșeni.

”Dacă mă întrebați pe mine cred că conducerea executivă a complexului și-ar fi dorit acest lucru dar decizia a fost la Consiliul de Administrație și la AGA”, a mai spus Tiberiu Iacob-Ridzi.

CEH: Investiții negarantate

De partea cealaltă, oficialii CEH susțin că nu puteau să facă investiții fără a avea garanția că agentul termic va fi preluat. Asta în condițiile în care CEH nu a investit în magistrala de termoficare, care-i aparține. A făcut doar reparațiile anuale.

”Fiecare își apără interesul. Noi nu putem să oferim un serviciu sub costurile de producție. Nu este normal să oferi un serviciu care te costă 2 lei și tu îl oferi pe un leu și 50 de bani. Garanțiile, și dacă nu poți să depui o garanție, poți să ai o scrisoare, poți să faci o asigurare. Nu este  o problemă neapărată de a avea bani, dar nici noi nu putem să dezvoltăm un serviciu și după ce este gata nu mai ai nicio garanție că cineva mai preia agentul termic”, a declarat Ion Stamin Purcaru, președintele CA al CEH.

Singura certitudine de la acest moment este că societatea aflată în subordinea consiliului Local Petroșani nu mai poate furniza agent termic la iarnă. Este în faliment, iar primăria nu poate înființa o altă societate cu același profil.

”O să am o discuție și cu domnul prefect. Vom vedea ce soluție se va găsi”, a completat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Purcaru afirmă că părțile implicate se vor pune din nou la masa discuțiilor.

”Până la iarnă trebuie să găsim o soluție, să ne întâlnim undeva la mijloc. Ne punem la masă să vedem ce alte soluții găsim”, afirmă președintele CA al CEH.

Municipiul Petroșani este singura localitate din Valea Jiului în care o parte din populație a primit agent termic în sistem centralizat în iarna care a trecut. Și la Petroșani mai sunt însă racordați al termoficare undeva la 2500 de abonați. La aceștia se adaugă instituțiile publice, școlile și câțiva agenți economici.