Le-a tăiat gazul pentru că nu au făcut plata. Politică managerială de subminare a economiei naționale

0
448
foto: Adevarul

Conducerea CEH își permite să pună în pericol funcționarea societății. Datoriile la ”utilități” sunt imense. Complexul a acumulat la apă, curent și gaz, sume importante de plată, de milioane de lei. În loc să plătească din facturi, pentru a-și asigurarea funcționarea, managementul de la CEH ține morțiș să aibă liniște. Plătește prime de sărbători, dar nu și facturi de funcționare. Mai mult, directorul general își permite să plece, circa două săptămâni, în America. Managementul companiei este clar unul de subminare a economiei naționale. 

Fără gaz. S-a pus „dopul” pe conductele de distribuție

Conducerea Societății Naționale de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș a decis să pună „dop” pe rețelele de distribuție. Așa că gazul metan nu mai ajunge la Mintia. Sau Paroșeni. Totul pentru că managementul de la CEH nu și-a achitat facturile pentru transportul gazelor.

Asta în timp ce către Romgaz, CEH ar fi făcut plata în avans. Adică are ce să aducă, dar nu dispune de conductă.

Conform informațiilor, CEH are către Transgaz o datorie de 1,7 milioane de lei. Banii s-au strâns în timp. Însă managementul de la CEH e preocupat de asigurarea liniștii pentru partidul de guvernare. Așa că plătește prime – deși situația economică nu-i permite- și îndeplinește cerințele sindicaliștilor. Fără a se asigura însă că mâine sau poimâine compania mai poate funcționa.

Chiuzan, directorul trimis să rezolve situația

Cum directorul general al CEH, Viorel Stancu, este plecat – cu acceptul Consiliului de Administrație – în Statele Unite ala Americii, directorul pe minerit este cel care trebuie să rezolve problema cu gazul. Stancu este însoțit în SUA de Nicolae Codreanu – directorul tehnic dezvoltare.  Ambii au plecat să vadă echipamente miniere pentru care nu au bani.

Potrivit informațiilor, Cosmin Chiuzan – directorul direcției miniere – a plecat, marți dimineață, spre Mediaș. Aceleași informații arată că reprezentanții CEH încearcă să obțină o eșalonare a datoriilor.

Restanțele către Transgaz, de 1,7 milioane de lei, ar fi cam cât trebuie să asigure CEH pentru tichetele de masă ale salariaților.

La acest moment Termocentrala Mintia are cărbune pentru 2-3 zile. Termocentrala funcționează doar cu un cazan. Dacă apar sincope și are nevoie de gaz, nu poate funcționa. Și se oprește. Asta pentru că managementul CEH, unul care orientat doar spre subminarea economiei naționale, nu s-a asigurat că producătorul energetic poate funcționa.