Laura Codruța Kovesi, revocată de la șefia DNA

0
187

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat luni, că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție al procurorului șef al DNA. Totul în conformitate cu decizia Curții Constituționale a României.

Decret de revocare semnat luni

Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare al șefei DNA în cursul dimineții de luni.

”Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis, și citez aici: Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a informat Mădălina Dobrovolski.

Potrivit sursei citate, președintele Iohannis subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită.

„Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă”, a mai spus Dobrovolski.

DNA are obligația să-și continue activitate

Purtătorul de cuvânt al președintelui a mai spus că acesta atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, activitatea instituției trebuie să continue. Iar activitatea trebuie să aibă loc ”în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției  nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al președintelui.

În opinia lui Klaus Iohannis, România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate. Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României. Acestea trebuie respectate și de majoritatea politică, ”o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept”.