La un pas de dezastru. Coșul unei cabane turistice s-a aprins.

0
1016

Șansă pentru o cabană turistică din Straja – Lupeni. Coșul unei cabane turistice s-a autoaprins. Cauza stabilită de pompierii ajunși în munte este ”necurățarea coșului”. Zona turistică este una delicată din două motive. Pe de o parte dificultatea echipajelor de intervenție de a ajunge în munte. Cea de-a doua ține direct de amplasarea, respectiv construirea cabanelor mult prea înghesuit. 

Coșarul a lucrat și sâmbătă

Pompierii au decis aducerea coșarului în munte, după ce hornul unei cabane s-a autoaprins.

”Pagubele sunt minimale, dar ar fi perfect să evităm astfel de situații, pentru că sunt la limită”, spun reprezentanții pompierilor din Petroșani.

Detașamentul din Petroșani are o subunitate fix în Lupeni, orașul aflat la baza stațiunii Straja. Această gândire strategic-organizatorică a fost primul plus în această situație.

Coșul unei cabane turistice s-a autoaprins, sâmbătă după-amiaza. În limbaj popular, resturile rămase în urma arderii pe partea interioară a hornului au putut să-și facă de cap și să stabilească regulile proprii.

Intervenția pompierilor a fost una operativă având în vedere contextul existent.

Deplasarea a fost una oarecum facilă, chiar dacă mai există mașini în stațiune care îngreunează accesul echipelor de intervenție. Decizia administrației din Lupeni de a interzice accesul auto în stațiune a fost unul benefic. Mai ales pentru asemenea situații limită.

Intrervenția s-a făcut cu ajutorul unei scări a autospecialei care a putut pătrunde până lângă cabana cu pricina.

Cauza autoaprinderii, spun pompierii, a fost tocmai necurățarea corespunzătoare a hornului. Situație în care proprietarul a fost avertizat să nu mai folosească sistemul de încălzire până nu își curăță gura de evacuarea a gazelor rezultate în urma arderii.

Cabana aparține unui profesor de la Universitatea Petroșani.