Inspectorii Antifraudă verifică activitatea LCC de la Preparația Coroiești

0
147

Reprezentanți ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală au ajuns, joi, în Valea Jiului, activitatea pe care LCC a desfășurat-o la Preparația Coroiești, compania cărbunelui având numeroase contracte și cu Complexul Energetic Hunedoara.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara a confirmat, joi, pentru Gazeta de Dimineață, că inspectorii antifraudă fiscală au cerut mai multe documente de la societate, documente care fac referire la relațiile contractuale cu LCC Reșița.

”A fost efectuat un control încrucișat. Inspectorii antifraudă au ridicat documente referitoare la un furnizor al Complexului Energetic Hunedoara, LCC”, a declarat, pentru GDD, Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

Directorul Prestserv, Gheorghe Mununar, a confirmat și el că au fost făcute mai multe copii după contractele cu LCC care au fost transmise către CEH.

Contractele încheiate în 2008 și 2014 înre CEH și LCC Compania Cărbunelui au fost considerate de fostul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, suspecte, acestea fiind menționate în primul raport asupra cauzelor insolvenței, depus în luna martie a acestui an.

”De asemenea, există mari suspiciuni cu privire la contractele 21973/12.12.2008 și 2888/29.01.2014 semnat de CEH cu LCC Compania Cărbunelui SRL Reșița (preț și calitate cărbune, suspiciuni confirmate de rapoartele Corpului de Control al directorului general”, se arată în raportul GMC. 

Cei de la GMC arată că suspiciunile sunt confirmate de rapoartele corpului de control al directorului general.  Adică directorii de la CEH au știut, dar n-au luat nicio măsură.

GMC arată că la contractul semnat în anul 2008 sunt nu mai puțin de 12 acte adiționale, ultimul fiind înregistrat pe 30.12.2014. Semnăturile de pe ultimul act adițional îi aparțin fostului director general Aurel Niculescu, șefului serviciului contabilitate patrimoniu- Florin Visirin, fostului director comercial al CEH- Adrian Suciu, directorului de la acea vreme a Termocentralei Mintia- Alexa Nicula, inginerului șef  producție de la Mintia- Codreanu Nicolae și șefului serviciului juridic al CEH, Gabriela Pâciu.

Prin acel ultim adțional, contractul inițial semnat cu LCC  a fost prelungit până în data de 31 decembrie 2017.

GMC mai arată că la cel de-al doilea contract, semnat în 2014, au fost încheiate 5 acte adiţionale.

”Prin actul adiţional nr. 4, înregistrat la data de 30.12.2014, cu nr. C 4702, contractul de vânzare-cumpărare cărbune energetic nr. 2888/29.01.2014 s-a prelungit până în data de 29.02.2016”, mai arată GMC.

Ultimul act înregistrat la data de 16.02.2015, a fost semnat de același Aurel Niculescu, Maria Ciobanu-director economic, Adrian Suciu- director comercial, directorul Termocentralei Mintia- Alexa Nicula, inginerul șef producție de la Mintia- Codreanu Nicolae și jurista Gabriela Pâciu.

””Conform actului adiţional nr. 5 „Garantia de bună execuţie în valoare de 237.256 lei, constituită prin reţinere din factura nr. 217/28.01.2014, va fi valabilă până în data de 29.02.2016”.  Tot în aceeaşi dată, 16.02.2015, între cele două părţi semnatare ale celor două contracte de vânzare – cumpărare cărbune energetic, s-a convenit rescadenţarea datoriei SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA către SC LCC CC SRL. Ne punem întrebarea, de ce atâtea acte adiționale? Oare aceste contracte nu s-au câștigat datorită perioadei mici de execuție a contractului, care ulterior a fost prelungită?”, se întreabă reprezentanții GMC Craiova.

Raportul ma arată că “LCC Compania Cărbunelui a încălcat de-a lungul timpului în mod repetat clauzele contractuale, atât din punctul de vedere al cantităţilor livrate, cât şi al parametrilor de calitate (umiditate, granulaţie, cenuşă, impurităţi, conform buletinelor de analiză emise de SC Electrocentrale Deva SA”. Încălcarea contractului a condus la neasigurarea necesarului de cărbune invocat ca oportunitate la semnarea contractului, dar a avut și un impact negativ asupra bugetului CEH prin ”necalcularea şi nereţinerea penalizărilor pentru nelivrarea în termen a cantităţilor contractate”. Totodată, instalațiile de la Mintia au fost afectate din cauza cărbunelui care nu a corespuns calității contractate, iar CEH a plătit mai mult transportatorului ”prin plata greutăţii suplimentare transportate din cauza umidităţii peste nivelul contractat şi a eventualelor impurităţi suplimentare”.

Fosta conducere a Complexului Energetic Hunedoara a semnat. În primăvara anului trecut, pentru mai multe firme bilete la ordin care să le garanteze partenerilor de afaceri că își vor primi banii indiferent de cine ar fi condus soceitatea hunedoreană, lucru recunoscut de reprezentanții LCC Reșița.

Compania Cărbunelui avea la acel moment două contracte în vigoare cu CEH-ul și spunea că a primit 12 bilete la ordin de la fosta conducere a societății.

”Avem pe 12 luni (bilete la ordin-n.r.), pentru că aveau scadent la noi 5 milioane. Ei aveau scadența de o grămadă de timp pentru 5 milioane lei. Au făcut o eșalonare pe 12 luni de zile”, declara, pentru Gazeta Dimineață, Cătălin Vrânceanu, directorul LCC.

La acel moment, datoriile CEH către LCC ajunseseră la  circa 6 milioane de lei, însă anul acesta la masa credală a CEH au fost acceptate 2,8 milioane de lei.

CEH-ul a încurajat LCC, prin toamna lui 2013 să importe 40.000 de tone de huilă, însă contractul nu a fost finalizat, după cum spunea Cătălin Vrânceanu, șeful LCC, în primăvara trecută.

Tot societatea din Reșița mai are un contract în baza căruia trebuie să scoată huila din iazurile de decantare ale CEH, contract ce e valabil până în 2017.

În cadrul acestui contract, LCC ar trebui să livreze CEH cărbunele scos din iazurile din decantare însă TIR-uri încărcate cu cărbune din partea de vest a țării intrau pe poarta Preparației Coroiești unde erau golite, în timp ce reprezentanți ai complexului spuneau că la iazul de decantare nu prea se vede vreo înaintare.

Pe vremea când CNH-ul era condus, în 2012, de Nicolae Drăgoi LCC avea un contract prin care livra cărbunele direct către Mintia. CNH-ul a intervenit, transformându-se în intermediar. A cumpărat huila de la LCC la un preț puțin mai mare decât cel oferit de Mintia, pentru a-l revinde apoi termocentralei ca și cum ar fi fost producție proprie, dar la un preț mult mai mare, circa 90 de lei.

În decembrie 2012, conducerea CNH contesta vehe­ment informaţia apărută în GDD potrivit căreia un contract înche­iat între LCC Compania Cărbu­nelui Reşiţa şi societatea huilei era unul în detrimentul unităţii din Valea Jiului.

Directorul Comercial de atunci, Adrian Suciu, susținea că în urma actului încheiat şi validat de Consiliul de Administraţie, act prin care Compania cumpăra huila scoasă din iazuri de LCC pe care mai apoi o vindea la Mintia, CNH obţinea un profit clar. În plus, acest contract spunea directorul Nicolae Drăgoi era şi garantul recuperării sumelor de bani cu care LCC figura pe lista datornicilor. La puţin timp, contractul a fost reziliat. Motivul real fiind doar unul, prin societatea din Reşiţa, Drăgoi a subminat economia naţională.

 

 Mihaela MIHAI