VIDEO. Încă un protocol la CEH. SIEG-ul tras pe linie moartă. Se scrie un nou memorandum. Nu e uitată nici comisia interministerială

0
1135

Minerii și energeticienii hunedoreni nu au scăpat de metoda hârtiuța. Problemele lor sunt rezolvate ușor de guvernanți. Se încheie un protocol, se mai face o comisie, se mai scrie un memorandum. La final însă problemele sun aceleași iar rezolvările lipsesc. Soluții nu are nimeni pentru producătorul de energie.

Un nou protest, un al protocol și o altă comisie

Protestul energeticienilor de la Mintia se încheie, ca de fiecare dată când a fost vreo astfel de acțiune la CEH, cu un protocol. Guvernanții promit multe și fac puține. Au însă la mână protocoale peste protocoale. La fel ca și liderii de sindicat. Numai că hârtiile nu le țin nici de cald, nici de foame și nici nu le aduc cele necesare muncii angajaților.

”Am dezbătut aplicat, punctual, fiecare dintre problemele sesizate. Poate câștigul cel mai mare este faptul că discuțiile s-au încheiat cu semnarea unui protocol între noi, reprezentanții Guvernului, și reprezentanții liderilor de sindicat, care consfințește un lucru foarte important. Consfințește faptul că de aici încolo nimic nu se va întâmpla în legătură cu deciziile care vizează viitorul companiei decât cu implicarea sindicatelor ca partener de dialog”, a spus, miercuri, la Mintia, vicepremierul Viorel Ștefan.

SIEG-ul, tras pe linie moartă

Constituirea Societății de Interes Economic General este o idee moartă. Cel puțin deocamdată. Proiectul ce prevedea funcționarea unui grup la Mintia și a grupului de la Paroeșni pentru asigurarea agentului termic este oprit. Ideea ce datează încă de pe vremea tehnocraților e stopată acum. Actuala guvernare și noua conducere de la minister vorbesc de o altă formă.

”Vorbim de un memorandum care era pregătit să intre în Guvern în ședința de mâine și care a fost contestat de liderii de sindicat. Asupra acestui memorandum am convenit să fie rescris. La rescrierea lui vor participa liderii de sindicat”, a completat vicepremierul.

Comitetul interministerial, la baza strategiei

Demnitarul a mai anunțat, la Mintia, constituirea unei alte comisii interministeriale.

”Prin acest memorandum se va înființa un comitet interministerial care va creiona strategia și liniile de dezvoltare ale companiei. La lucrările acestui comitet reprezentanții sindicatelor din companie vor avea loc la masă cu statut de invitat, dar acest statut le va permite să-și susțină în timp real punctele de vedere astfel încât ceea ce va rezulta ca urmare a deciziilor acestui comitet interministerial să satisfacă toate părțile implicate, inclusiv liderii de sindicat care își manifestă îngrijorarea privind locurile de muncă actuale și viitoare”, a explicat vicepremierul Viorel Ștefan.

Adică soluția la care s-a ajuns în 2016, tot în urma unor întâlniri ale unei comisii interministeriale, va fi acum rescrisă. Excepție face partea cu închiderea minelor Lonea și Lupeni.

Banii pentru închiderea minelor ajută și energia

Așa susține vicepremierul. Acesta a spus că joi Guvernul va aproba ajutorul de stat pentru minele Lonea și Lupeni.

”Poate nu este lipsit de interes că deja a trebuit să informăm conducerea companiei și sindicatele în legătură cu niște demersuri în curs. Mâine intră în ședința de Guvern hotărârea care aprobă ajutorul de stat pentru minele Lonea și Lupeni. Suma va produce efecte în bugetul întregii companii, inclusiv sectorul energetic va beneficia de această măsură”, explică Viorel Ștefan

Ce nu știe vicepremierul este că acești bani merg într-o contabilitate separată. Strict pe minele Lonea și Lupeni. Nu pot ajuta în niciun fel partea energetică a complexului a cărei conducere ar fi trebuit să separe de mulți ani mineritul de energie.

Contribuțiile angajaților CEH vor fi plătite din serviciile de sistem

Vicepremierul a mai anunțat o altă măsură pentru CEH. Prelungirea termenului până la care compania poate asigura servicii tehnologice de sistem. Acestea expiră în 15 martie, iar Viorel Ștefan spune că vor fi prelungite până în 15 noiembrie. Atunci va intra în vigoare viitorul program de iarnă.

Banii pentru contribuțiile neplătite ale angajaților vor veni din majorarea tarifelor pentru aceste servicii.

”Ceea ce am făcut astăzi creează premisele unui nou început. Vom promova demersuri pentru a crește suma care se acordă în contrapartidă cu asigurarea serviciului tehnologic de sistem. Sigur sunt șanse majore ca în perioada următoare să se rezolve ceea ce va aduce un plus de venituri companiei din care să se plătească inclusiv restanțele la contribuțiile sociale”, spune vicepremierul.

Trebuie menționat însă că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat nu a schimbat situația de la CEH. Asta pentru că și înainte compania trebuia să rețină și să vireze contribuțiile angajaților. Nici atunci nu a făcut-o. Dovadă stau sutele de milioane de lei datorie la bugetele de sănătate, șomaj și asigurări sociale. Atunci nu s-a gândit nimeni să crească valoarea serviciilor de sistem. Tot un fel de subvenție. Că banii pentru acestea vin tot de la români.