Încă doi procurori audiați în dosarul Berbeceanu

0
64

Înalta Curte de Casație și Justiție continuă audierile în dosarul în care Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba, este atât victimă cât și acuzat.

Potrivit minutei pronunțată săptămâna trecută de magistrații de la Curtea Supremă, miercuri trebuie să ajungă la audieri alți doi procurori care au lucrat s-au l-au cercetat pe Berbeceanu.

”Amână cauza şi acordă termen la data de 10 februarie 2016, ora 14:00, Sala Secţei Penale, pentru când se va proceda la audierea martorilor Pecincu Diana, Trif Valentin şi Barna Dorel Viorel”, se arată în minuta de săptămâna trecută a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Diana Pecincu este procurorul care a instrumentat dosarul “Hidra” la care a lucrat Traian Berbeceanu iar Valentin Trif este unul dintre procurorii de la DIICOT care s-au ocupat de dosarul în care el era cercetat.

Dacă până acum au dat declarații în fața instanței interlopi sau oameni de afaceri, în acest an va veni rândul VIP-urilor. Asta pentru că instanța a admis o serie de martori ceruți de Traian Berbeceanu. Vorbim despre fosta șefă a DIICOT- Alina Bica – care știa încă din 2012 despre tensiunile apărute între BCCO și DIICOT Alba, Petre Tobă-șeful Poliției Române (actualul ministru al Internelor)- întrucât Berbeceanu a informat IGPR încă din 2012 despre faptele lui Ioan Mureșan, Nicolaie Cean și Alin Muntean. Tot Înalta Curte de Casație și Justiție a fost de acord ca martor în dosarul Berbeceanu să fie și Georgiana Hossu- cea care a condus DIICOT după arestarea Alinei Bica, dar și soțul acesteia Dan Hossu, fost ofițer BCCO, aceștia fiind alți martori în dosar care ar putea confirma că lui Berbeceanu  i se pregătea un dosar.

Printre martorii ceruți de Traian Berbeceanu și acceptați de instanță se numără și ofiţerii de poliţie Gheorghe Stupilă, care, poate prezenta, potrivit lui Berbeceanu “încrâncenarea” cu care cei trei anchetatori ar fi dorit înlăturarea sa de la BCCO Alba, Florentin Robescu şi Claudiu Cucu.

În plus, la instanţa supremă vor fi audiaţi şi procurori cu care a colaborat în trecut comisarul, în cadrul dosarelor pe care le-a instrumentat: Diana Pecincu, care a instrumentat dosarul “Hidra”, Florin Nanu, Forin Dumitraşcu, Adrian Mircea, Augustin Lazăr, care i-au coordonat activitatea la dosarele “Spumă și Bibanul”şi “Aurul Dacic”, dar şi procurori de la DIICOT care s-au ocupat de dosarul în care el era cercetat: Valentin Trif şi Adrian Nicolae Băican.

 În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureșan-procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina.

 

Mihaela MIHAI