Hunedoara lor! Hunedorenii care au confiscat statul!

0
3052

Hunedoara? Sunt ei. Tot ei. Peste tot. Și tot timpul. Ai lor. Și numai ai lor. Și tot timpul. Și în orice vreme. În orice vremuri. În orice orânduire socială. Și-au creat un mecanism perfect funcțional. Indestructibil și neperisabil. Au întotdeauna soluții, fiindcă stau pe un munte de liniște instituțională pe care l-au construit cu multă influență timp de aproape 30 de ani. Îi cunoașteți, sunt mereu vocali chiar dacă sunt muți profesional. Sunt opulenți chiar dacă sunt săraci cu duhul. Sunt lideri chiar dacă nu se pot impune ca performanță nici măcar în fața unei asociații de locatari. Cumpără tot, ne vând pe toți. Sunt ei, cei din familiile care conduc județul Hunedoara.

Familie neoficială. Echipa de succes

Orașul Uricani o ia pe urmele Aninoasei. Cu toate acestea cei din administrația locală o duc bine. Deși primarul se plânge că nu sunt bani, el nu duce lipsuri. Rețelele sociale au dovada concediilor petrecute de edil. Iar în administrația locală lucrează și ”prietena primarului”. Fosta soție, întrucât Buhăescu susține că a divorțat. Din motive de integritate bineînțeles. Toată lumea știe însă că Adriana Buhăescu, consiliera primarului, este partenera de viață a edilului.

foto: Facebook

Deși orașul e sărac, mina se închide, Uricaniul își permite să ducă la București simpatizanți pentru a face jocurile PSD-ului. Adică să-l susțină pe Liviu Dragnea și lupta PSD-ului împotriva justiției și pro corupție.

Orașul regat…

Lupeniul e municipiu. În acte. Real blocurile stau să cadă. A fost la un pas de faliment, dar l-a scăpat PSD-ul. A plătit Guvernul banii datorați de primărie. E condus de circa 20 de ani de aceeași familie. Cuvântul la putere e Resmeriță. Cornel, Cristian sau Lucian, nu contează. Primăria e afacere de familie. Ceva complementar afacerii din Straja. Primul a fost tatăl. Cornel Resmeriță a fost primar cam 16 ani. A plecat din primărie în urma scandalului din Gala Bute în care a fost prinsă și stațiunea Straja. Pierderea n-a fost însă mare. Frâiele localității au fost preluate de fiul cel mare, Cristian Resmeriță. A lăsat Parlamentul pentru primărie. Însă numai pentru câteva luni. La parlamentare a stat drepți la apelul lui Dragnea și a candidat din nou la Parlament. După două mandate de deputat a ajuns senator. La Lupeni s-au făcut din nou alegeri pentru primărie. A câștigat, bineînțeles, un Resmeriță. De data aceasta fiul cel mic, Lucian, fost director de liceu. Toți membrii PSD. Familia Resmeriță are terenuri, imobile, și sute de mii de lei în bănci, dar și o cabană în Straja.

Cristian Resmeriță, senatorul, e cumnatul lui Aurel Anghel, fostul director al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. PSD și el. Anghel a condus minele pe închidere și a fost plătit regește. A plecat de circa un an și jumătate.

Tot familia Resmeriță l-a susținut și îl susține și pe Nicolae Drăgoi. Actualul director al Minvest, deși e pensionar din minerit. Drăgoi a fost și director la CNH, și la SNH și adjunct în CEH. Tot susținut de Resmeriță. N-a reușit decât să pună pe butuci licitația pentru retehnologizarea minelor. Ca și recompensă pentru munca prestată, după pensie a fost făcut din nou director. De data asta la Minvest, companie care, pe lângă activitățile de balastieră, mai face și ecologizări de stații de epurare. Este vorba despre stații existente pe teritoriul fostelor unități miniere unde se tratează apele de mină. Și, poate cel mai important, este de menționat că de la aurul negru Drăgoi a ajuns la aurul de la Certej și Roșia Montană. Minvest are circa 20 la sută din acțiunile de la Deva Gold

Soț primar, soție administrator de bani județeni

Aninoasa e prima localitate din țară care a intrat în faliment. A ieșit din faliment tot cu bani de la Guvernul PSD. Primar e Nicolae Dunca. La al doilea mandat. În 2016, soția acestuia a ajuns și ea în politica mare. E consilier județean. De la PSD bineînțeles.

Șeful județului e tată bun

Șeful PSD Hunedoara a avut și el grijă de proprii copii. Unul e angajat la stat și chiar a fost angajat la propriul cabinet parlamentar. După ce a fost primar mai multe mandate la Șoimuș, Nistor și-a dat seama că la stat e tare bine.

A ajuns parlamentar și președinte de organizație județeană. Așa că trage sforile. Coincidență sau nu, una dintre fiicele lui Laurențiu Nistor, Ioana Bălan a deveni lef serviciu la Casa Județeană de Pensii Hunedoara. Cealaltă fiică a lui Laurențiu Nistor, Laura Irina, lucrează tot la stat. E inspector antifraudă la ANAF, Direcția Deva. Ambele au zeci de mii de lei în conturi. Tatăl are mai mult, cu miliardele de lei vechi.

Omul șefului județului respectă rețeta

Venit din mediul privat, actualul președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, tot PSD, s-a învățat și el la stat. Și și-a învățat și copiii. După ce a lucrat în aceeași societate privată ca și tatăl său, Bogdan Bobora a ajuns, anul trecut, în Consiliul de Supraveghere provizoriu al Transelectrica. După provizorat a fost înlocuit.

foto: Mesagerul Hunedorean

Fiica lui Mircea Bobora lucrează de mai mulți ani în Consiliul Județean Hunedoara. Livia Bobora a fost reprezentantul Consiliului Județean Hunedoara în Consiliul de Administrație al CJAS. Numirea Liviei Bobora în CA-ul CJAS a fost semnată de tatăl ei, Mircea Bobora. A fost revocată din funcție după ce informația a ”transpirat„ în presă. Și ei au în conturi zeci de mii de lei. Dar și valută.

Modele vechi. Județ rezistent

Mircea Ioan Moloț (fost PNL, acum ALDE), fostul președinte al CJ Hunedoara este și el un mic latifundiar. A plecat de la CJ forțat de DNA, în urma unui dosar despre care nu se mai știe nimic.

Moloț are o fiică ce deține un trust de presă. Care trust, normal, are și contracte cu primăriile din județ.

Negocieri cu săbiile pe masă. Soțiile țin teaca

Nu numai politicienii s-au învățat cu statul. Dovadă stă și sectorul mineritului. Sindicaliștii din CEH le-au asigurat ”calea„ soțiilor. Pacea socială le-a adus aceste beneficii. După ce au semnat pentru închiderea mineritului.

Darius Câmpean, Dorin Vezure, Ion Ciubotaru

Soția lui Dorin Vezure a fost angajată, în aprilie, în cadrul CEH- din sursă externă, la solicitarea lui Darius Câmpean, pe mandatul lui Michael Melczer. Tot în aceeași perioadă, soţia lui Darius Câmpean a devenit şef serviciu la Mina Lupeni – având și un spor de 50 la sută subteran-, iar soţia lui Ioan Ciubotaru a fost promovată economist la Termocentrala Paroşeni.

De sus în jos, regula funcționează

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan, nu a stat nici el degeaba. Fost director al Termocentralei Paroșeni, Vișan, susținut de PSD, a ajuns secretar de stat. Soția acestuia, care a ieșit la pensie din termocentrală, a fost reangajată la CEH.

Compania rămăsese fără chimiști așa că a fost musai ca Mirela Vișan să reajungă în cadrul societății.

Veșnicul specialist rămâne în cărți

Familia Purcaru este și ea una cu renume la CEH. Ioan Stamin Purcaru (PSD) este de ani buni în Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara. Ba mai mult, este chiar președintele forului, deși e directorul Conversmin – societate ce se ocupă cu închiderea minelor.

Și-a adus soția, prin detașare, înapoi în Valea Jiului, la CEH, după ani mulți de pribegie prin București pentru a încasa salariile compensatorii. Ionica Nuța Stamin Purcaru a fost, ani de zile, detașată la București la Reprezentanța CEH. Nu prea avea mare lucru de făcut. Dar era convenabil financiar.