Hunedoara. Copil de 9 ani cercetat pentru profanarea unei biserici – monument istoric. Mâzgălitura a fost ştearsă cu un burete.

0
138
?????????????????????????????????????????????????????????

Un minor de 9 ani, din localitatea hunedoreană Călan este cercetat de poliţiştii hunedoreni pentru profanare a unui lăcaş de cult, după ce o scris pe o biserică – monument istoric cu vopsea roz “Adi”.

Potrivit IPJ Hunedoara, un minor de 9 ani, cu domiciliul în Călan, a murdărit, la începutul lunii februarie, cu un tub de spray-vopsea un perete al Bisericii  Ortodoxe Streisângiorgiu, care se află pe lista monumentelor istorice.

 ”În cauză se continuă cercetările  sub aspectul comiterii infracţiunii de profanare a lăcaşurilor de cult sau a obiectelor de cult”, se arată în comunicatul IPJ Hunedoara.

În urmă cu mai bine de o săptămână, biserica medievală din satul Streisângeorgiu a fost mâzgălită cu graffiti. Biserica din localitatea hunedoreană este printre cele mai vechi din țară.

Pe unul din zidurile bisericii a fost scris, cu roz ”ADI„.

Abaterea comportamentală a fost sesizată instituţiilor abilitate chiar de preşedintele Comisiei speciale pentru monumentele istorice din Călan, consilierul local Ioan Vîlcelean.

Ulterior sesizării, semnătura de graffiti a fost ştearsă cu un burete, pe monumentul istoric rămânând o pată roz.

Cercetările de la faţa locului au evidenţiat că este vorba despre un corp al literei care măsoară undeva la 50 de centimetri înălţime. Măsurătorile propriu-zise, spun martorii de la faţa locului, au necesitat, atenţie, ridicarea pe vârfuri a investigatorului de caz. Baza literei, spun sursele GDD, era undeva la 150 de centimetri distanţă de pământ. Situaţie în care copilul de 9 ani, dacă el este făptuitorul actului de profanare, nu putea săvârşi singur, fără ajutor, fapta.

Nu este pentru prima dată când zidurile bisericii – monument istoric au fost mâzgălite. Pe peretele nordic al aceluiaşi lăcaş de cult a fost scris la un moment dat „Raluca + indescifrabil”. Pe peretele sudic stătea scris alteori „Moş Nicolae”.


Construită în stilul romanic, între 1313-1314, pe locul unei biserici de lemn datate 1130-1140, biserica din Streisângeorgiu este una din cele mai vechi construcții medievale din Transilvania.

Potrivit wikipedia, săpăturile arheologice au relevat vechimea neașteptat de mare a bisericii, din anii 1313-1314, conform inscriptiei slavo-române din lăcașul de cult. Inscripția a fost descoperită în altarul bisericii, în timpul unor sondaje asupra pereților.

Pictura murală interioară se păstrează din trei etape succesive, cea inițială din 1313-1314, refăcută în 1409 și 1743.

În secolul 18 sau 19 bisericii i s-a adăugat o tindă spre vest, care a fost demolată în urma restaurărilor din anii 1970.

La exterior, pe zid, dar și în interiorul bisericii se observă lespezi romane preluate de la o vilă rustică din apropiere.

Mihaela MIHAI

Foto: Ioan Vîlcelean