Huila, așteptată să intre în faliment. UMIROM și GEROM, firmele controlate de Aurelian Serafinceanu, scot stâlpii de susținere ai mineritului

0
78

Zeci de firme au cunoscut dezvoltarea economică și mulți au fost cei care s-au îmbogățit de pe urma mineritului din Valea Jiului. Acum, odată cu declinul acestei ramuri a economiei, aceleași firme așteaptă la cotitură. UMIROM-ul controlat de Aurelian Serafinceanu, fosta inteprindere de utilaj minier care a avut contracte aproape exclusiv cu compania huilei, a obținut deja falimentul Companiei Naționale a Huilei. CEH-ul este și el așteptat la cotitură de GEROM, o altă societate controlată de Aurelian Serafinceanu.

CNH- îngenuncheată de UMIROM

În aprilie anul trecut, UMIROM-ul controlat de Aurelian Serafinceanu, societate aflată în insolvență, a obținut falimentul Companiei Naționale a Huiliei- societatea rămasă cu căsuța poștală în 2011 odată cu împărțirea mineritului în viabil și neviabil.

”Prin încheierea pronunțată în data de 28.04.2015 de către Tribunalul Hunedoara, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 6385/97/2014, instanța a admis cererea creditorului Umirom SA și a dispus intrarea în faliment a societății COMPANIA NAȚIONALĂ A HUILEI SA, desemnând în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe EXPERT INSOLVENȚĂ SPRL”, se arată într-un comunicat la lichidatorului judiciar al Companiei Naționale a Huilei.

La masa credală a Companiei Naționale a Huilei, UMIROM-ul controlat de Aurelian Serafinceanu a fost încris cu suma de 1.904.390,30 lei.

”CNH era în lichidare voluntară. La cererea celor de la UMIROM a intrat în faliment, e aproape de închidere”, spun sursele GDD.

La finele anului 1999, SC UMIROM SA avea datorii de 67,952 miliarde de lei, la un capital social de 45 miliarde de lei. FPS a decis să o vândă, iar fabrica a fost cumpărată în anul 2000 de fostul prefect PSD al judeţului, Aurelian Serafinceanu, pentru 7, 9 miliarde lei vechi, plătiţi în tranşe. Serafinceanu promitea la momentul achiziţonării ei redresarea societăţii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, în ciuda contractelor de sute de miliarde încheiate cu Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, mai ales pe vremea în care Serafinceanu era prefect de Hunedoara. Din cauza debitelor foarte mari către stat, în anul 2004 a fost instituit sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale uzinei, care au fost apoi scoase la licitaţie. Firma a intrat pe rând în reorganizare, în lichidare, în faliment, iar apoi a ”dispărut”.

Umirom a murit, a luat naștere Gerom. Sub diferite titulaturi

Activitatea UMIROM a fost trecută, prin “sistem suveică” şi la scară mai mică, pe alte firme înfiinţate aproape peste noapte şi controlate de aceleaşi persoane. A continuat același gen de afaceri cu societatea huilei din Valea Jiului, livârnd în special stâlpi de susținere către minele de huilă din această zonă.

GEROM International este societatea care a cerut încă din decembrie anul trecut insolvența Complexului Energetic Hunedoara din cauza datoriilor pe care producătorul de energie le acumulase către firma controlată de Aurelian Serafinceanu, circa 4 milioane de lei.

Insolvența CEH a fost pronunțată pe 7 ianuarie de Tribunalul Hunedoara dar, ciudat, cei de la GEROM au formulat opoziție la intrarea în insolvență. Oficialii Gerom International SA Petroşani îi acuzau pe reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara că au introdus cu rea-credinţă cererea de declarare a insolvenţei şi asta doar pentru a bloca acţiunile creditorilor care, la rândul lor, cereau insolvenţa în instanţă.

Gerom International reclama şi faptul că semnatarul cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă nu avea calitatea de reprezentant şi asta pentru că susţin cei de la Gerom, directorul general Emil Floruţ era revocat din funcţie şi nu a fost numit un alt director general. Paradoxal, însă, reprezentanţii Gerom s-au antepronunţat (în condiţiile în care plângerea a fost formulată înainte de decizia instanţei în ceea ce priveşte numirea administratorului judiciar) şi au pus tunurile şi pe Euro Insol, reprezentată de Remus Borza. Euro Insol SPRL era propunerea CEH  pentru viitorul administrator judiciar, iar oficialii GEROM l-au acuzat în plângerea penală de incompatibilitate.

Zvonurile lansate pe piața hunedoreană, cea din Valea Jiului în special, spun că firma controlată de fostul prefect de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu, ar fi interesată de Termocentrala Paroșeni, spre exemplu, poate cel mai viabil activ al CEH. Gerom, firma controlată de Serafinceanu, avea, potrivit tabelului preliminar al creanțelor întocmit la CEH pe perioada insolvenței, de recuperat 1,672,223.40 lei de la complexul hunedorean.

Gerom International SA Petroşani, firma controlată prin interpuşi de ex-prefectul de Hunedoara Aurelian Serafinceanu, este pe cale să intre în insolvenţă.  Cererea în instanţă a fost formulată de o altă firmă “apropiată” lui Serafinceanu, respectiv Gerom Real Estate.

 Managerul Gerom International, Andrei Leca, dă vina pe Complexul Energetic Hunedoara, de la care au de recuperat peste 1,6 milioane de lei.

Gerom Internaţional este continuatoarea vechii uzine de utilaj minier UMIROM Petroşani şi principalul beneficiar al produselor sale a fost industria extractivă din Valea Jiului, reunită în ultima perioadă sub “umbrela” Complexului Energetic Hunedoara. Gerom Real Estate este înfiinţată mai recent şi face parte din acelaşi grup de firme care îl au ca numitor comun pe

Imperiul financiar al lui Serafinceanu s-a ridicat pe activitatea de minerit, activitatea firmelor deținute de acesta fiind strâns legate de industria extractivă.

Serafinceanu este cunoscut ca şi cel care controlează  firmele care au sprijinit la îngenuncherea Companiei Naţională a Huilei. În 2006, poliţiştii din Petroşani au finali­zat cercetările într-un dosar legat de livrarea de piese uzate, care fusese­ră sustrase tot de la Companie, respectiv de la EM Livezeni, în această afacere fiind implicată Gerom Invest SA Petroşani, firma controlată de Serafinceanu. Şi astăzi, august 2015, Serafinceanu este tot om de afa­ceri.

Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, a decis, după accidentul de muncă de la Vulcan din august 2001,  interzicerea relațiilor comerciale cu firmele intermediare aflate în anchetă și respectiv dovedite a fi desfăşurat activități gen “căpuşă”, printre care se număra și Umirom, firmă ce a fost condusă tot de Serafinceanu.

Anchetele poliției nu l-au găsit vinovat pe Serafinceanu, deși echipamente vechi erau revopsite și vândute ca noi minelor din Valea Jiului. Pe bani frumoși, nu degeaba.

Așa că Serafinceanu s-a menținut pe segmentul producerii echipamentelor miniere, continuând afacerile cu CNH, SNH, CEH. Și nu pe câteva mii de lei, ci pe zeci și chiar sute de mii de lei.

 

 Mihaela MIHAI