Gorjenii vor avea mai puţine murături la toamnă

0
21

De vină sunt legumele prea scumpe al căror preţ a crescut semnificativ faţă de anul trecut. Comercianţii dau vina pe seceta care a compromis mare parte din culturi.

Orice gorjean gospodar se pregăteşte acum de iarnă. Castraveţii, gogoşarii şi vinetele sunt la mare căutare însă preţurile îi temperează pe cei care vor cămările pline. În piaţa de en-gross din Târgu Jiu spre exemplu, marfa e la discreţie, însă oamenii spun că vor cumpăra doar cât să îşi satisfacă pofta de murături sau dulceţuri.

Din cauza preţurilor, cei mai mulţi dintre ei fac aprovizionarea puţin câte puţin, de fiecare dată când primesc salariile sau pensile:

“Am cheltuit cam un million de lei vechi. Preţurile sunt mai mari decât anul trecut şi cred că s-a ajuns aici din cauza secetei. Nu s-au făcut multe legume în grădinile oamenilor dar ce să facem, trebuie să punem şi noi câte ceva în cămara de iarnă”, a spus un localnic venit la cumpărături la piaţa en-gross.

Comercianţii nu sunt nici ei prea bucuroşi. Majoritatea acestora sunt simpli speculanţi şi nu producători cum ar crede toată lumea. Ei spun că preţurile mari se datorează secetei însă uită că legumele erau oricum udate, nu ca în cazul porumbilor sau grâului:

“Stăm cu marfa cu zilele şi multă o şi aruncăm. Criza cred că e de vină că lumea nu mai vine să cumpere: Dăm gogoşarul cu 1,5 lei şi tot nu îl ia nimeni”, a spus o vânzătoare.

Din păcate, legumele vându­te în pieţele agroalimentare sunt mult mai scumpe deşi sunt cumpărate de la producători la preţuri derizorii.

Costin SOARE