GMC: Directorii CEH au contribuit  la prejudicierea societății

4
214

Tiberiu Borca, Costel Alic, Daniel Andronache, Aurel Niculescu, Maria Ciobanu, sunt doar câțiva dintre angajații CEH cu funcții de conducere care au contribuit la prejudicierea societății. Au acceptat vinderea certificatelor de carbon pentru a aduce cărbune din import. Raportul asupra cauzelor care au condus la intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara arată că directorii care au condus complexul –  cu mici excepții- fie din postura de directori generali, fie din cea de directori de departamente sau sucursale, au contribuit la prejudicierea societății prin contractele pe care le-au avizat.

Amendat pentru certificatele de carbon, CEH le-a permis celor de la Vitol să vândă aceste documente

Anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara a fost amendat de ministerul mediului cu suma de 588 milioane de lei pentru că nu a reușit să achiziționeze la timp certificatele de carbon. Raportul asupra cauzelor insolvenței publicat de GMC Craiova arată că societatea a fost prejudiciată cu aproape 50 milioane de lei tocmai prin vânzarea certificatelor de carbon în urma semnării contractelor de achiziție de cărbune.

”Prejudicierea societății prin valorificare de către Vitol Geneva a certificatelor EUA ce au făcut obiectul garanției aduse de Electrocentrale Deva SA în cadrul contractului de achiziție de cărbune nr. C 2619 din 31.10.2011”, se arată în raportul GMC.

Reprezentanții casei de insolvență spun că CA-ul de la Mintia  a aprobat contractul încheiat cu Vitol Geneva într-o altă formă și alt conținut decât proiectul de contract care făcea parte din caietul de sarcini. Mai mult, garanția de bună execuție pe care trebuia să o prezinte Vitol nu a mai fost efectiv realizată, pentru că în contractul încheiat, Electrocentrale Deva a fost de acord ca ”după ce achită contravaloarea a 10 la sută din cantitatea livrată, furnizorul să rețină această cantitate în contul garanției de îndeplinire a obligațiilor contractuale ale cumpărătorului (fapt neprevăzut în caietul de sarcini)”. Prin același contract a fost prevăzută plata unei garanții pentru cărbunele furnizat, în cazul în care Mintia nu efectuează plata în avans- deși în documentația de achiziție era specificată plata la 30 de zile”.

”Astfel s-a revăzut constituirea garanției de plată prin transferul în contul Vitol SA Geneva a unui număr de certificate EUA a căror valoare să fie egală cu contravaloarea cărbunelui livrat și neplătit în avans, urmând ca furnizorul să returneze certificatele EUA către Electrocentrale Deva SA, pe măsura plăților efectuate”, se arată în raportul GMC.

În cazul în care cei de la Vitol nu restituiau certificatele de carbon pe măsură ce Mintia își achita plățile, conducerea termocentralei nu a prevăzut nicio sancțiune.

Astfel, conducerea Termocentralei Mintia a transferat certificatele de carbon în conturile de tranzacții ale Vitol și nu într-un cont al său care să asigure blocarea acestora în favoarea furnizorului, în vederea garantării obligațiilor de plată.

”Practic, prin clauza contractuală acceptată, s-a creat premiza comercializării certificatelor EUA de către Vitol și implicit realizarea de venituri de pe urma folosirii acestora, fapt ce nu a fost luat în calcul la estimarea prețului contractului”, mai arată raportul celor de la GMC.

Datele arată, că prin acest mod CEH a fost prejudiciat cu suma de 13.078.015 lei, reprezentând valoarea estimată a veniturilor ce au fost obținute de Vitol din valorificarea certificatelor de carbon depuse garanție.

”Persoanele cu atribuții în domeniul în care s-au constatat deficiențe: membrii CA care au aprobat contractul, Nicolae Șerban și Liviu Magheru; conducerea executivă și membrii comisiei de evaluare: directorul general Tiberiu Borca, directorul economic Maria Ciobanu, directorul de producție Dan Mircea, directorul comercial Vasile Giurgiu, Eduard Claudiu Cristori- șef serviciu aprovizionare, Călin Orbonaș- consilier juridic, Eugen Groza-șef serviciu recepție combustibili, Dumitru Dorin Chitiba- șef birou juridic, Elisabeta Pogosan, David Ciungan, Ștefan Lucian Luverdo, Ionela Virgina Florean-membrii în comisia de negociere”, mai arată raportul GMC Craiova.

Prin același procedeu și tot în urma unui contract de achiziție de cărbune încheiat cu Vitol- C 3851 din 09.08.2012, CEH – prin Electrocentrale Deva- a mai fost prejudiciat cu alte 38.394.641 lei, reprezentând valoarea estimată a veniturilor ce au fost obținute de Vitol din valorificarea certificatelor de carbon ce au făcut obiectul garanției. Raportul GMC arată că în acest caz au fost constatate deficiențe în dreptul membrilor CA care au aporbat procedura și contractul- Ionel Vasile Oprean și Liviu Magheru -, directorul Costel Alic, directorul economic Maria Ciobanu, directorul de producție- Mircea Dan, directorul comercial – Vasile Giurgiu, șeful serviciului aprovizionare Claudiu Eduard Cristoi, consilierul juridic Călin Orbonaș, șeful serviciu recepție combustibili- Eugen Groza, Dumitru Dorin Chitiba- șef birou juridic și membrii comisiei de negociere: Elisabeta Pogocsan, Timiu Siminic Stanamirescu și Lucian Ștefan Luverdo.

Contractele cu LCC-ul au ridicat ”mari suspiciuni” celor de la GMC

Reprezentanții GMC Craiova arată că există ”mari suspiciuni” cu privire la contractele 21973/12.12.2008 si C2888 din 29.01.2014 semnat de CEH cu LCC COMPANIA CARBUNELUI SRL RESIȚA (preț și calitate cărbune), Cei de la GMC arată că suspciunile sunt confirmate de rapoartele corpului de control al directorului general.  Adică directorii de la CEH au știut, dar n-au luat nicio măsură.

GMC arată că la contractul semnat în anul 2008 sunt nu mai puțin de 12 acte adiționale, ultimul fiind înregistrat pe 30.12.2014. Semnăturile de pe ultimul act adițional îi aparțin fostului director general Aurel Niculescu, șefului serviciului contabilitate patrimoniu- Florin Visirin, fostului director comercial al CEH- Adrian Suciu, directorului Termocentralei Mintia- Alexa Nicula, inginerului șef  producție de la Mintia- Codreanu Nicolae și șefului serviciului juridic al CEH, Gabriela Pâciu.

Prin acel ultim adțional, contractul inițial semnat cu LCC  a fost prelungit până ân data de 31 decembrie 2017.

GMC mai arată că la cel de-al doilea contract, semnat în 2014, au fost încheiate 5 acte adiţionale.

”Prin actul adiţional nr. 4, înregistrat la data de 30.12.2014, cu nr. C 4702, contractul de vânzare-cumpărare cărbune energetic nr. 2888/29.01.2014 s-a prelungit până în data de 29.02.2016”, mai arată GMC.

Ultimul act înregistrat la data de 16.02.2015, a fost semnat de același Aurel Niculescu, Maria Ciobanu-director economic, Adrian Suciu- director comercial, directorul Termocentralei Mintia- Alexa Nicula, inginerul șef producție de la Mintia- Codreanu Nicolae și jurista Gabriela Pâciu.

”Conform actului adiţional nr. 5 „Garantia de bună execuţie în valoare de 237.256 lei, constituită prin reţinere din factura nr. 217/28.01.2014, va fi valabilă până în data de 29.02.2016”.  Tot în aceeaşi dată, 16.02.2015, între cele două părţi semnatare ale celor două contracte de vânzare – cumpărare cărbune energetic, s-a convenit rescadenţarea datoriei SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA către SC LCC CC SRL. Ne punem întrebarea, de ce atatea acte adiționale? Oare aceste contracte nu s-au câștigat datorită perioadei mici de execuție a contractului, care ulterior a fost prelungită?”, se întreabă reprezentanții GMC Craiova.

Raportul ma arată că “LCC Compania Cărbunelui a încălcat de-a lungul timpului în mod repetat clauzele contractuale, atât din punctul de vedere al cantităţilor livrate, cât şi al parametrilor de calitate (umiditate, granulaţie, cenuşă, impurităţi, conform buletinelor de analiză emise de SC Electrocentrale Deva SA”. Încălcarea contractului a condus la neasigurarea necesarului de cărbune invocat ca oportunitate la semnarea contractului, dar a avut și un impact negativ asupra bugetului CEH prin ”necalcularea şi nereţinerea penalizărilor pentru nelivrarea în termen a cantităţilor contractate”. Totodată, instalațiile de la Mintia au fost afectate din cauza cărbunelui care nu a corespuns calității contractate, iar CEH a plătit mai mult transportatorului ”prin plata greutăţii suplimentare transportate din cauza umidităţii peste nivelul contractat şi a eventualelor impurităţi suplimentare”.

 

În raportul său GMC face referire și la la contractul încheiat de Mintia cu Hardington, societate care după un an dispare și lasă locul în ecuația importului de cărbune unor alte firme maghiare GR-Carbon Kft, Energo-Ru Kft, Psycholucia Kft (societate specializată în consiliere psihologică și traininguri pentru sexologi-nr) şi Train Hungary Kft. Valoarea însumată a contractelor încheiate cu acese firme  a fost exact de 6,7 milioane de euro.

 

Cei din conducerea CEH au fost de acord, la solicitarea experesă Psychologia KFT Budapesta Ungaria, cu extinderea  termenului de livrare, încheindu-se actul adiţional nr. 1, prin care se extinde durata de valabilitate a contractului până la data de 31.07.2013, fără a se percepe penalizări, pentru neîndeplinirea clauzelor contractuale de către furnizor şi fără o analiză prealabilă a stocului de cărbune aflat în curtea termocentralei Mintia şi a graficelor de livrare cărbune energetic a CNH.

Potrivit reprezentanților GMC , aceste aspecte sunt anchetate de procurorii anticorupție.

Mihaela MIHAI

4 COMENTARII

  1. Praduitorii astia care au masini de serviciu,telefoane scumpe de serviciu,soferi de serviciu(niste mici jmenari la randul lor)PENSIONARI de serviciu,au impresia ca sunt la ei pe mosie ,au ingropat CEH si au umilit angajatii prin deciziile luate…ar trebui sa ajunga la DNA…

  2. Și care dintre cei vinovați o sa plătească pentru prejudiciu -ul adus companiei? Sau o sa plătească cineva pentru ceea ce au făcut?

Comments are closed.