Fostul administrator special al CEH: Sindicaliştii din Valea Jiului mi-au spus: “nu închideți, că vin ai noștri și ne salvează”

0
1315

Bogdan Stănescu, fostul administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, susține că sindicaliștii din Valea Jiului i-au spus să nu închidă minele Lupeni și Lonea, că „vin ai noștri (PSD-iștii, n.r.) și ne salvează”.

Statul român a stabilit, încă de anul trecut, un traseu pentru Complexul Energetic Hunedoara: închiderea minelor Lonea și Lupeni, și rămânerea a câte un grup energetic la Paroșeni și Mintia.

Schimbarea guvernării a venit cu o schimbare de abordare. Dar doar la nivel declarativ. PSD și ALDE nu au nicio soluție pentru huila din Valea Jiului.

”M-am bucurat că totuși se pune iarăși în discuție ce să facă, cum să continue, cum să facă cu ajutorul de stat… Bine că s-au trezit, chiar dacă-i târziu. S-au trezit totuși să vadă că soluția este totuși să salvăm ce se poate salva din Hunedoara. Ce le-am spus eu în ianuarie, ce le-am spus eu în decembrie noilor guvernanți și politicieni la vremea aceea, despre planul inițiat, acum că e al tehnocraților, al unui partid sau al altuia, nu mai contează era un plan viabil, bătătorit la Comisia Europeană. Iată că undeva la jumătatea anului, spre finalul lui, au ajuns și ei la această concluzie. Că au schimbat A cu B și și-au arogat un nou plan, OK, nu contează că nu vrea nimeni să fie părintele unui plan, vrem să îl salvăm toți care putem și suntem în stare să facem acest lucru”, susține Bogdan Stănescu.

Conform sursei citate, liderul Sindicatului Muntele, Darius Cîmpean, i-a spus să nu închidă minele, adică să nu pună în aplicare programul asumat de România cu Comisia Europeană, că „vin ai noștri„.

”Ce țin eu minte e atunci când sindicatul a spus ”domnule, nu închideți că o să vină noul Guvern și o să țină toate patru minele”.

Ulterior, când au venit “ai noştri”, adică partidul din care Darius Cîmpean face parte, tocmai el – Darius Cîmpean a semnat convenţia de închidere.

Stănescu îşi aminteşte că a avut discuţii şi cu mediul politic pentru a armoniza climatul social din judeţul Hunedoara.

“Când m-am dus la politicienii zonei și am spus Ok, care e planul să ținem cele patru mine că nu am o problemă dacă aveți ceva mai bun și să le ținem pe toate patru. Păi nu, dumneavoastră trebuie să ne dați că sunteți specialistul. Zic, a ok, dar ați spus în planul de Guvernare că salvați CEH-ul, că țineți toate patru minele deschise, și așa le-ați și promis oamenilor din sindicat, că președintele de atunci, Cîmpean, probabil și președintele de acum, mi-a spus: nu, nu închideți că vin ai noștri și ne salvează și nu închid cele patru mine. Bine ok, nu închid, dar nici nu vreau să fiți păcăliți. Asta s-a dovedit în timp”, a completat Bogdan Stănescu.

Societatea huilei, indiferent de denumirea pe care a purtat-o pe parcursul anilor, a fost mereu una politizată. Partidele și-au impus în funcții oamenii cu carnet politic fără a ține cont de competența acestora și importanța acestei industrii pentru Valea Jiului și pentru România.

Compania huilei a fost mereu o societate de la care s-au scos bani. Mulți bani. La adăpostul contractelor de achiziții care au favorizat afaceriștii și i-au lăsat pe angajați să muncească mai greu decât acum 25 de ani.