Filtru pentru pesta porcină fără pulverizatoare pentru dezinsecție

0
166

Prefectura Hunedoara a instituit stare de alertă epidemiologică permanentă pe teritoriul judeţului Hunedoara. Decizia vine după confirmarea unui focar de pestă porcină în județul Gorj, în comuna Runcu, satul Răchiți. Adică la circa 80 de kilometri de municipiul Petroșani, localitate care are una dintre granițe cu județul Gorj.

Polițiști și veterinari pe DN 66

Un filtru în care sunt oprite și controlate mașinile ce vin din județul Gorj a fost instituit pe DN 66, la ieșirea din Defileu, pe raza municipiului Petroșani. Încă de la 8 dimineața polițiști și un medic veterinar au ajuns în intersecția de la Livezeni. În lipsa aparatului cu care să facă dezinsecția vehiculelor ce vin din Gorj, polițiștii și medicul veterinar nu au putut decât să verifice încărcătura din mașini.

”Am dispus filtre pe DN 66, intensificarea controalelor pe celelalte trasee. A fost activată Jandarmeria Montană pentru drumurile montane. M-am ferit să luăm măsuri pe fondurile de vânătoare pentru că între noi și gorj există golul alpin și nu făceam altceva decât să trimitem mistreții înspre Gorj și după aia să vină înapoi și nu-i ok”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

”Am organizat un filtru în contul unei decizii a Instituției Prefectului, la propunerea DSVSA în așa fel încât să putem monitoriza transporturile de animale, transporturile de produse, preparate din carne de porc care vin dinspre  Gorj”, susține Leontin Laslău, purtător cuvânt DSVSA Hunedoara.

Ore întregi fără dezinsecție

Aparatul necesar dezinfectării anvelopelor mașinilor ce ajung în Hunedoara din Gorj a fost trimis la Petroșani la circa cinci ore de la instituirea filtrului pe DN 66. Trebuie menționat că în cadrul acestui filtru trebuia făcută dezinsecția mașinilor ce intrau în Hunedoara.

”Deja am si trimis atomizorul și vermorelul, o să ajungă acolo peste o oră și se vor face și dezinfecții atât cât ne permite situația actuală. Le-am avut, numai că trebuia să facem rost de un vermorel mai ușor.. Atomizoarele pe care noi le avem în dotare presupune ca să ții blocați acolo 2 sau 3 medici veterinari ca să poată lucra cu el”, a explicat reprezentantul DSVSA Hunedoara.

Conform prefectului de Hunedoara, este important ca animalele infestate să nu ajungă în județ.

”Filtrul respectiv dezinfectează doar roțile de la mașină, restul rămâne nedezinfectat. Pentru asta ar trebui făcut un echipament mult mai complex care depășește posibilitățile noastre actuale”, a explicat prefectul.

Prefectul de Hunedoara afirmă că pe lângă filtrul de pe DN 66, se efectuează controale la fermieri, la micii producători, și sunt evaluate complexele de creștere a animalelor. Oficialii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara afirmă că încă de la apariția pestei porcine la nivel național în județ au fost luate măsurile care se impun. Toate probele ridicate până acum au fost negative.  La nivelul județului Hunedoara se menține interdicția funcţionării târgurilor de animale şi aglomerărilor de animale. Totodată, vor fi verificate toate exploatațiile de porcine din zona Petroşani. S-a dispus totodată Înregistrarea şi identificarea animalelor şi a exploataţiilor de animale.