E stabilit! Complexul Energetic Hunedoara importă până la 200 mii tone de huilă

0
15

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a dat degeaba bani pentru a asigura transportul cărbunelui de la Agigea la Mintia așa că, acum, aceasta recunoaște că are nevoie de cărbune din alte surse, evitând să folosească termenul ”import” deși admite că tonele necesare nu le poate achiziționa de la producătorii din Banat. Surse apropiate sistemului energetic susțin că subiectul importului de huilă trebuie urmărit cu atenție, întrucât această procedură este purtătoare de comisioane, acuzațiile fiind că partidul aflat la guvernare are nevoie de bani pentru campania electorală. Situație care reprezintă o tradiție pe piața energetică, aceste acuzații fiind regăsite și în importurile anterioare.

 

Despre un import de huilă se vorbește de câteva luni, însă, după ce a negat că ar fi avut discuții pe acest subiect, directorul general al CEH, Aurel Niculescu, recunoaște acum că se va achiziționa prin contract o cantitate de până la 200 mii de tone de huilă.

Directorul general al CEH, Aurel Niculescu, a declarat, miercuri, pentru GDD, că stocurile de huilă nu sunt suficiente, motiv pentru care ”intenționăm să achiziționăm (huilă-n.r.) și din alte surse”.

”Nu stăm bine cu stocurile. Intenționăm să achiziționăm huilă și din alte surse de producție decât ce avem noi și ce livrează SNÎMVJ”, a precizat Aurel Niculescu, care s-a ferit însă să utilizeze cuvântul ”import”.

Totuși generalul de la CEH recunoaște că este greu de crezut că se va putea lua cărbune ”de anumite caracteristici” și de o anumită ”calitate” de la producătorii de cărbune din zona Banatului.

În aceste condiții, CEH-ul va lua huilă din import. S-a și pregătit pentru acest lucru, întrucât la licitația pentru transportul huilei pe calea ferată, potrivit lui Niculescu, a fost inclus și transportul de la Agigea la Mintia.

Așa că sub pretextul că minele din Valea Jiului nu pot asigura necesarul de huilă pentru perioada iernii, CEH-ul va importa până la 200 de mii de tone de cărbune.

”Vom achiziționa prin contract undeva între 100.000 și 200.000 de tone de huilă. Contractul va cuprinde achiziția a 150.000 de tone plus/minus 50.000 de tone de huilă. Asta e decizia noastră”, spune directorul CEH.

Contractul se va semna undeva lunile viitoare, astfel încât livrarea să se facă imediat după alegerile pentru prezidențiale.

”Dacă livrările încep în decembrie, e bine. Mai devreme nu avem nevoie”, a completat directorul general al CEH, Aurel Niculescu.

Directorul general al CEH spune că la acest moment prețul huilei pe piețele terțe este de 50 de lei, cu câtt cumpără complexul cărbunele de la SNÎMVJ, însă ”există o ușoară tendință de creștere”.

Surse apropiate sistemului energetic susțineau pentru Gazeta de Dimineață că se va importa cu siguranță huilă, pentru că este nevoie de bani pentru campania electorală, iar aceste contracte sunt purtătoare de comisioane.

Trebuie menționat că importul realizat de CEH în urmă cu doi ani, din țări care nici măcar nu au huilă, este verificat de Direcția Națională Anticorupție, după cum au precizat reprezentanții acestei instituții pentru GDD.

La începutul lui 2013, conducerea CEH, societatea condusă la acel moment de Daniel Andronache, care i-a succedat lui Costel Alic, a ajuns la concluzia, în urma unui audit intern, că importul nu era oportun. Nu de alta, dar silozurile de la Mintia au fost blocate în urma aducerii de peste hotare a peste 450 mii tone de huilă, astfel că huila extrasă din Valea Jiului nu a mai avut piață de desfacere, motiv pentru care în zonă au existat tensiuni sociale ce au culminat cu autoblocarea în subteran a minerilor de la unitățile neviabile. Mai mult, cărbunele de import a fost plătit, chiar și cu penalități, în timp ce huila din Valea Jiului nu beneficia de același tratament. Dovadă stă faptul că lichidatorul judiciar al CNH a cerut, anul trecut, insolvența CEH pentru 70 de milioane de lei, bani ce reprezentau huila livrată de minele din Valea Jiului către termocentrala Mintia.

Până la acest moment niciunul dintre cei care a cerut, aprobat și girat importul de huilă nu a fost tras la răspundere. Singurul sacrificat a fost Alic, care a fost înlocuit cu Andronache.

 

”Nu am avut nicio discuție despre import de huilă. Nu s-a discutat așa ceva”, a declarat, în august, pentru GDD, Aurel Niculescu, directorul general al CEH.

Același director recunoștea însă că minele din Valea Jiului nu pot asigura întreaga cantitate de cărbune.

”Minele din Valea Jiului nu pot asigura întreaga cantitate de cărbune. Depinde și cu ce stoc intrăm în iarnă”, a mai spus Niculescu.

 

Mihaela MIHAI