Drapelul flutură în locul în care Jiul devine unul al românilor

0
332

Oamenii de afaceri din Valea Jiului au dăruit românilor un drapel arborat pe un catarg ridicat în locul în care Jiul de Vest și Jiul de Est se unesc devenind frați români. Și-au pus astfel amprenta în anul istoric traversat de România și Valea Jiului.

Drapelul flutură într-un loc stropit cu sânge

Cel mai important loc din Valea Jiului care vorbește de la sine despre eroismul românilor este în zona Livezeni, la ieșirea din Defileul Jiului. Aici au murit 15 ostași români. Pe acest loc, și în memoria lor, dar și pentru românii de pretutindeni care tranzitează zona flutură acum drapelul României.

”Lăudabilă inițiativa, mai ales că este privată, vine din rândul oamenilor. Are o semnificație aparte din punctul meu de vedere. Aici, în câmpul acesta, la ieșirea din Defileu, în prima zi de război, 15 august, pe stilul vechi, aici au murit primii soldați: sublocotenent Paul Panțu cu încă 14 soldați, care sunt înmormântați la bisericuța din Livezeni. Oamenii aceia au jurit ca aici să fluture drapelul românesc. Și iată că aici flutură drapelul românesc. Ce poate fi mai minunat?”, declară Dorel Șchiopu, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor.

Drapel pe un catarg înalt la unirea Jiurilor

Oamenii de afaceri care au avut inițiativa au și ei o versiune proprie. Ideea le aparține și spun că locul nu a fost ales întâmplător.

”Am vrut să marcăm 100 de ani de la reîntregirea națională. Totodată să ne aducem aminte de cei care au participat din Valea Jiului, delegații care au fost. Aici va fi și un soclu pe care vor fi trecuți delegații care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Totodată, ne-am gândit că fiind în acest loc, pe unde trec mii de oameni zilnic, pentru o clipă mulți își vor da seama că sunt români și, de ce nu, să preia acest tricolor în sufletul lor. Nu am ales întâmplător acest loc unde am așezat catargul, pentru că este la intersecția Jiurilor. Vine Jiul românesc din partea de vest și Jiul ardelenesc din partea cealaltă. Se unesc și merg ca frații de aici încolo. Cel mai important este că marcăm acest loc, aici a fost este și va fi pământ românesc. Când zic a fost, a fost de peste 7000 de ani pământ românesc și avem continuitate aici. Și prin acest catarg și acest steag marcăm acest loc”, spune Emil Părău, om de afaceri.

De la evenimentul de la intrarea în Defileu nu au lipsit reprezentanții instituțiilor statului.

”Cred că prin astfel de gesturi sărbătorim Marea Unire. E vibrant. Toate instituțiile sunt implicate în a sărbători într-un fel sau altul Centenarul Marii Uniri. Cred că se simte și la nivelul instituțiilor o solidaritate și o atmosferă de pace și de sărbătoare până la urmă. Cred că asta trebuie să ne caracterizeze și pe mai departe. O solidaritate umană și o solidaritate interinstituțională mai profundă decât am avut până acum”, susține Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

Catargul pe care a fost arborat drapelul României are 25 de metri. Steagul în sine are o lungime de nouă metri și o lățime de 6 metri

 

S