DNA: Lucian Dragomir a prezentat date false APIA pentru a ajuta Primăria Petroșani

0
704

Dosarul DNA în care trei reprezentanți ai Primăriei Petroșani au fost trimiși în judecată pentru subvențiile de la APIA arată cum au conlucrat birourile din primărie dar și Oficiul Județean de Publicitate și Cadastru. Totul în scopul de a ajuta Primăria Petroșani să primească subvenție pe terenuri pentru care nu avea dreptul.

Șeful OCPI Hunedoara a depus documente false

Animale care nu au pășunat pe terenurile primăriei și proprietari ce nu și-au dat acordul. Sunt doar câteva dintre neregulile pe care le prezintă procurorii anticorupție în cazul pășunilor din Petroșani.

Potrivit rechizitoriului Lucian Dragomir, plecat șef la Oficiul Județeac de Cadastru și Publicitate imobiliară din Primăria Petroșani este cel care a întocmit documente false. Documente ce mai apoi au fost folosite în scopul de a obține fonduri europene și de Daniel Vișan și Adrian Negoe.

Conform procurorilor anticorupție, în aprilie 2009 APIA Hunedoara primește o adresă semnată de Adrian Negoe în calitate de secretar și Lucian Dragomir în calitate de șef birou cadastru. Adresa cuprinde și un tabel cu persoanele ale căror animale au pășunat terenurile care erau în proprietatea altcuiva. Tabelul fusese întocmit de Lucian Dragomir.

”În urma audierii persoanelor înscrise în acest tabel s-a stabilit faptul că acestea nu și-au dat acordul pentru a fi menționate în tabel iar animalele lor nu au pășunat pe terenurile Primăriei Petroșani. Prin urmare tabelul este un document inexact deoarece nu cuprinde date corespunzătoare adevărului fiind întocmit de către Dragomir Lucian la solicitarea A.P.I.A. Centrul Județean Hunedoara pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate”, arată procurorii DNA în rechizitoriul prin care au trimis dosarul în judecată.

Mai mult, Dragomir, ajuns între timp directorul O.C.P.I. Hunedoara, la solicitarea A.P.I.A. Hunedoara legate de proprietarului suprafețelor de pășune răspunde în iunie 2009. Din document rezultă că ”în urma analizei făcute prin suprapunerea hărţilor cadastrale cu ortofotoplanurile privind blocurile fizice agricole 2500 – 2502 UAT s-a constatat că suprafaţa de 370 ha păşune – (…..) este proprietatea privată a Municipiului Petroşani dobândită în baza ordinului prefectului sub nr. (…..)29.09.1993”.

Procurorii spun că înscrisul este document inexact și incomplet. Pe de o parte cuprinde date pe care la momentul întocmirii O.C.P.I. Hunedoara nu le deținea și prin urmare nu le putea confirma. Adică în CF 192 Petroșani nu este menționat la nici o rubrică Ordinul Prefectului (…..)29.09.1993. Mai mult, instituția nu deținea ortofotoplanuri cu evidențierea blocurilor fizice, deținute exclusiv de A.PI.A. Pe de altă parte prin acest document nu se comunică fapul că în CF 192 Petroșani este notat litigiul existent între Primăria Petroșani și Asociația Composesorală „având ca obiect constatarea nulității absolute a procesului verbal de punere în posesie din 2002 ”. Procurorii anticorupție spun că notarea s-a făcut la solicitarea Primăriei Petroșani, adresa din 27.06.2008 fiind semnată chiar de Dragomir Lucian Octavian, în calitate de șef birou cadastru în primărie.

”Din modul de redactare a documentului s-a urmărit inducerea în eroare a funcționarilor APIA Centrul Județean Hunedoara în scopul acordării finanțării în favoarea Primăriei Petroșani”, mai spun procurorii anticuropție.

Tabelul lui Dragomir, invocat de Vișan și Negoe

Conform rechizitoriului, în septembrie 2009, un document semnat de Daniel Vişan prezenta în anexă documentele doveditoare a dreptului de proprietate al primăriei asupra terenurilor disputate de primărie și asociația composesorală. Printre ele și tabelul întocmit de Lucian Dragomir care cuprindea persoanele ale căror animale au asigurat respectarea condițiilor de eligibilitate a cererii primăriei. Este vorba despre acei proprietari ai animalelor care au declarat că nu au folosit terenurile primăriei cu animalele lor.

Și secretarul Primăriei Petroșani a invocat, la APIA, același tabel întocmit de Dragomir. Procurorii spun că a transmis către APIA Hunedoara, documente inexacte pentru a justifica situația de supradeclarare apărută cu terenurile din Petroșani.

Adrian Negoe – secretarul Primăriei Petroșani, Daniel Vișan – directorul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat Petroșani, și Lucian Dragomir – fost director tehnic al Primăriei Petroșani sunt trimiși în judecată de DNA. Procurorii anticorupție îi acuză de infracțiuni în obținerea de fonduri europene.

DNA: Documente false depuse la APIA de angajații Primăriei Petroșani pentru obținerea de fonduri europene