Divergențe-n alianță. După ce premierul Ponta a susținut că FMI-ul cere lichidarea CEH, senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu susține că fondul a cerut rentabilizarea

1
19

Lichidarea Complexului Energetic Hunedoara a fost un subiect fierbinte încă de la începutul acestui an. Premierul Victor Ponta și social-democrații au susținut, nu o dată, că lichidarea este cerută de FMI. Ideea a fost combătută de Gazeta de Dimineață, dar și de reprezentanți ai opoziției, iar miercuri, la Petroșani, chiar un senator al alianței de la guvernare a afirmat că instituțiile financiare nu au cerut României să închidă nimic.

Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu (UNPR) a contrazis, miercuri, la Petroșani afirmațiile membrilor guvernului potrivit cărora FMI-ul este cel care cere lichidarea CEH.

”Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional și toți finanțatorii noștri nu ne-au cerut niciodată să închidem nimic. Ei au cerut să le rentabilizăm, pentru că nu ne dau bani împrumut ca să-i băgăm undeva să se piardă. Nu a cerut nimeni niciodată să închidem nimic”, a declarat, miercuri, senatorul Haralambie Vochițoiu.

Afirmațiile senatorului hunedorean vin în contradicție cu ceea ce a declarat, pe parcursul acestui an, premierul Victor Ponta.

”Al doilea punct asupra căruia nu ne-am înţeles, dar sper să ne înţelegem în interesul României, este viitorul industriei producătoare de energie electrică pe bază de cărbune – adică Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi Complexul nergetic Oltenia (CEO). Propunerile FMI erau restructurări masive şi radicale, care nu salvează industria şi locuirile de muncă, ci ne trimit într-o spirală negativă. Suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu cu măsuri care să ducă pe termen mediu şi pe termen lung la dispariţia acestui sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi pentru partea socială”, spunea în februarie, după discuțiile cu Fondul, premierul Victor Ponta.

Iar bau-bau, adică FMI, a fost invocat din nou, de același premier, la finele lunii mai. Pentru a justifica incoerența decizională a Guvernului, dar și lipsa de soluții și indiferența manifestată față de siguranța sistemului energetic național, Victor Ponta a mai băgat o dată FMI-ul la înaintare. Era într-o miercuri, 27 mai, în care minerii din Valea Jiului protestau tocmai pentru a sensibiliza Guvernul să acorde atenție problemelor din sectorul miniero-energetic al județului. Aceeași zi în care Ponta și cu miniștrii lui au mințit spunând că au aprobat ordonanța cu ajutorul de salvare de 167 milioane de lei pentru CEH. Ajutorul a fost aprobat însă doar săptămâna trecută.

Conversație Victor Ponta și Andrei Gerea la începutul ședinței de Guvern din 27 mai (dată la care minerii aveau deja câteva zile de protest) preluate de pe site-ul oficial al Guvernului

Victor Ponta: Probleme care nu au legătură cu vremea, dar au legătură cu lucruri, vremuri vechi, domnule ministru o să vă rog să mergeţi astăzi, când mergeţi la Hunedoara?

Andrei Gerea: Am anunţat încă de ieri că, după ce se va aproba astăzi…

Victor Ponta: Astăzi aprobăm al doilea ajutor de stat.

Andrei Gerea: Al doilea ajutor de stat pentru Hunedoara, închidem un capitol, deschidem alt capitol şi în spiritul discuţiilor pe care le-am avut în decursul anului, urmează să facem o nouă discuţie cu toţi factorii implicaţi, parlamentari, conducători ai judeţului şi mineri. Din păcate, aflându-se că merg în judeţ, iată că avem…

Victor Ponta: Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm astăzi, dar să mergeţi şi ce ceea ce ne cere tot timpul şi Comisia, şi FMI, să închidem CNH. Deci, poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care este nevoie şi să salvăm.

Iar pe 28 mai, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a venit la Petroșani unde a semnat un acord cu administrația și sindicatul reprezentativ care a liniștit minerii protestatari punând capăt grevei. Acord care însă nu e respectat, dovedind o altă minciună a Guvernului Ponta.

Mihaela MIHAI

1 COMENTARIU

  1. Haralambie Vochițoiu, profita de evenimentele actuale sa acumuleze capital politic, prin declarati politice, dar la fapte sta cam pe ZERO.

Comments are closed.