DGASPC Hunedoara: Delia și frații ei, în plasament în regim de urgență

0
797

Copila de 7 ani din Petroșani, care timp de o săptămână a rătăcit pe străzi cu un om al străzii, va ajunge în plasament în regim de urgență. Tot acolo vor ajunge și cei doi frățiori ai ei. Autoritățile pentru protecția copilului s-au pus în mișcare după ce dispariția Deliei Gabriela Dorobanțu a ajuns în atenția poliției.

De pe stradă în plasament

Delia Gabriela Dorobanțu a fost găsită de polițiști. Teafără. La cei 7 ani ai ei a rătăcit pe străzile din Valea Jiului în compania unui om al străzii. În care familia ei avea încredere. Un bărbat cu care au lăsat-o să meargă la cimitir, de Ziua Morților, să primească pomană. Viața Deliei nu a fost ușoară, însă autoritățile responsabile cu protecția minorilor s-au dezmorțit numai după ce fata a dispărut.

”Ne-am autosesizat ca urmare a apariției cazului de dispariție. Am fost sesizați și de Poliția municipiului Petroșani. Am colaborat cu IPJ Hunedoara pe toată perioada în care minora a fost căutată”, a declarat Geanina Marina Ianc, directorul DGASPC Hunedoara.

Acum, fata, dar și frații ei mai mici – gemeni de 4 ani – vor ajunge într-un centru al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Hunedoara.

”Am evaluat situația. Copiii nu mai pot rămâne acolo, condițiile sunt improprii. Nu mai pot rămâne în familie. Se va dispune plasament în regim de urgență atât pentru fetiță cât și pentru cei doi frați gemeni ai acesteia”, mai spune directorul DGASPC Hunedoara.

Copila și frățiorii ei vor ajunge, inițial, la centrul de primiri urgențe din Deva. Mai apoi, reprezentanții DGASPC Hunedoara vor propune plasamentul acestora la asistenți maternali profesioniști.

Părinții ar putea fi decăzuți din drepturi

Evaluarea cazului minorei de 7 ani va continua. Reprezentanții DGASPC Hunedoara susțin că dacă în urma anchetelor și evaluărilor vor fi stabilite nereguli grave, se va propune chiar decăderea din drepturile părintești ale celor care ar fi trebuit să aibă grijă de Delia și frații ei.

Fetița, dar și frații ei vor beneficia de consiliere psihologică

Minora de 7 ani a plecat din fața blocului, cu omul străzii, pe 1 noiembrie. Tatăl acesteia a sesizat poliția că fata nu a ajuns acasă abia pe 4 noiembrie seara. A fost găsită de polițiști în noaptea de miercuri spre joi. Era cu același om al străzii într-un imobil dezafectat din Vulcan.