Deputatul Laurențiu Nistor, omul de legătură între un om de afaceri și comisarul condamnat de la Garda de Mediu

0
1032

Unde dai și unde crapă. Deputatul Laurențiu Nistor, președinte PSD Hunedoara, este parte în procesul în care fostul comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Sever Bogdan a fost condamnat de prima instanță la o pedeapsă cu suspendare. Nistor este martorul care a făcut legătura între omul de afaceri – beneficiar al informațiilor furnizate ilegal de comisar. – și forul de control respectiv Garda de Mediu Hunedoara. În același dosar a dat declarații de martor  și Sorin Vasilescu – prefect la acel moment. 

Deputatul Laurențiu Nistor om de legătură a lui Bogdan Sever

Ce căuta un deputat într-un dosar în care a fost cercetat și judecat fostul comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara Sever Bogdan?

Procurorii DNA l-au acuzat pe Sever Bogdan, fost comisar șef al Gărzii de Mediu, că a folosit informaţii care nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 25 februarie – 10 martie 2014, inculpatul Bogdan Sever a folosit în mod direct informaţii ce nu erau destinate publicităţii despre care a luat cunoştinţă, în mod legal, în cadrul activităţilor de serviciu.

Potrivit rechizitoriului DNA, în februarie 2014, în calitate de prefect, martorul Vasilescu Sorin a primit o notă informativă prin care era informat că societatea din Mintia, al cărei obiect de activitate îl reprezintă abatorizarea păsărilor, deversează dejecții de origine animală, cu conținut ridicat de amoniac și azotați, pe terenurile agricole adiacente și în râul M., în anumite perioade ale zilei și săptămânii, în general pe timpul nopții și la sfârșitul săptămânii.

Tot DNA, informează că în județul Hunedoara există o ”cutumă” stabilită între Instituția Prefectului și instituțiile subordonate pentru rezolvarea ”cu celeritate” a problemelor.

Potrivit acestei cutume, la data de 24.02.2014 martorul Vasilescu l-a invitat la sediul prefecturii pe inculpatul Bogdan Sever și i-a solicitat detalii despre problema poluării practicată de societatea din Mintia. Bogdan Sever a confirmat informația, subliniind că are cunoștință – din sesizările anterioare ale particularilor în legătură cu mirosurile degajate de dejecțiile avicole – despre actele de poluare ale agentului economic, că poluarea se practică noaptea sau în week-end, când comisarii de mediu nu se află la muncă.

”În cadrul întrevederii, martorul i-a solicitat inculpatului să ia măsurile legale care se impun, cât mai urgent cu putință, întrucât societatea era considerată unul dintre marii poluatori ai județului, existând numeroase sesizări în acest sens de la persoane fizice și juridice”, mai scriu procurorii DNA.

În aceeași zi, de 24.02.2014, martorul Vasilescu, în calitate de prefect și în baza notei informative, a emis adresa nr.16 A/24.02.2014 către Garda de Mediu Hunedoara.

Această adresă a fost înregistrată la Garda de Mediu doar peste trei zile.

Ziua de 24 februarie 2014, ziua când Laurențiu Nistor a căzut pe interceptări

În aceeași zi arată rechizitoriul, martorul Laurențiu Nistor a contactat-o telefonic pe S. A. M.  director general al societății vizate, căreia i-a recomandat să ia legătura, „neaparat”, cu inculpatul Bogdan Sever cu care să stabilească o întâlnire în aceeași zi.

 Nistor Laurențiu: A____, am o rugăminte;.

Directorul geenral al soceității. Da.;

 Nistor Laurențiu:: Dă-i un telefon la domnul Bogdan Severv și stabiliți azi o întâlnire amândoi.

Directorul geenral al soceității. Da, bine.

 Nistor Laurențiu:: Dar neapărat! Bine?

Directorul geenral al soceității. Bine.

Imediat după convorbirea cu deputatul Laurențiu Nistor, directorul societății l-a sunat pe comisarul de la Garda de Mediu. Acesta i-a precizat că se află într-o ședință la prefectura Hunedoara.

După circa o oră, spun procurorii DNA, Bogdan Sever îl sună pe reprezentantul societății și stabilesc o întâlnire la o cafenea din Deva.

Aici are loc întreaga discuție care stabilește planul ulterior care de altfel scapă societatea de brațul legii.

De la ”nu știu”, la ”Da, parcă îmi amintesc”

Deși martora – reprezentant al societății care a fost sunată de deputatul Laurențiu Nistor – a afirmat, în cursul urmăririi penale, că nu își amintește ca inculpatul să-i fi spus și despre controlul care urma a fi efectuat, ulterior  în cursul cercetării judecătorești a revenit asupra declarației.

”Cred că mi-a spus (inculpatul, s.n.) că o să avem un control”, spune S.A.M

”Convorbirea telefonică avută de martoră cu mama sa, în data de 25.02.2014, imediat după întâlnirea cu inculpatul, probează că acesta a informat-o și despre înregistrarea sesizării prefectului, și despre faptul că o societate cu care acestea colaborau din Băcia nu deține autorizația de mediu necesară desfășurării activității de neutralizare a subproduselor de origine animală. Tot atunci, martora i-a spus mamei sale și despre efectuarea controlului la data de 27.02.2014 (ziua de joi, menționată de martora S.A.M în dialogul cu mama sa) și tematica acestui control”, se mai arată în rechizitoriul DNA;

Vasilescu: Am dat cu subsemnatul pentru ce au făcut ei

Vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat la Kapital TV că el nu a făcut plângeri cum l-au acuzat colegii lui, ci doar a dat cu subsemnatul la DNA pentru ce au făcut ei.

”Niciodată persoana Sorin Vasilescu nu a făcut vreo plângere penală nimănui. În schimb am fost nevoit să dau cu subsemnatul la DNA pentru ce au făcut ei. Vă spun o chestiune trăită când aveam calitatea de prefect. Am fost sesizat că o firmă mare poluează județul. Am solicitat comisarului Gărzii de mediu să meargă să verifice ceea ce se întâmplă acolo. Mă refer la Sever Bogdan și se întâmpla totul în februarie-martie 2014. În anul 2017, luna septembrie, am fost citat la DNA în calitate de martor pentru ceea ce a făcut colegul meu. Am fost și-n instanță, în aceeași calitate. Martor în același dosar este și domnul deputat Nistor Laurențiu. Deci eu nu am făcut plângeri. A trebuit să dau pentru alții cu subsemnatul”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreședintele CJ Hunedoara, la postul Kapital TV.

Declarația vine pe un fond al controverselor existente la nivelul Consiliului Județean Hunedoara.

Mai multe scandaluri au izbucnit sau stau să izbucnească în instituția județeană. Recent, după ce administratorul public Costel Avram a declarat la un post de televiziune că ”Vasilescu este obișnuit să dea cu subsemnatul”, Vasilescu a venit cu precizările de rigoare care au scos la iveală legăturile factorilor de influență politici asupra instituțiilor stattului controlate de protagoniștii aflați la guvernare,

Moda plângerilor este negată de însuși președintele CJ Hunedoara

Contactat telefonic, Mircea Bobora – președintele CJ Hunedoara neagă că l-ar fi bănuit vreodată pe Vasilescu că i-ar fi făcut vreo plângere lui sau vreunui coleg de-al lui.

„Mie nu mi-a făcut niciuna. Nu, nu, nu. Nu e adevărat. Eu vă spun că nu știu și nu avea ce plângere să-mi facă”, a precizat Bobora.

Bogdan Sever a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara, într-o primă instanță.