Delapidare. Spălare de Bani. Fals și uz de fals. Posibile infracțiuni ce vor răzbate din dosarul de la teatrul din Petroșani

0
1197

Un cumul de infracțiuni deosebit de grave pe care organele statului au dormit doi ani.  Dosarul penal numărul 1006/P/2018, în care se fac cercetări la Teatrul ID Sîrbu din Petroșani, se mișcă numai când câte o informație publică mai zguduie liniștea grupului plătit din banii românilor să ascundă aflarea adevărului. Constituire de grup infracțional, delapidare, spălare de bani, fals și uz de fals sunt doar câteva dintre infracțiunile vizibile la studiul probatoriului existent deja în dosar.

 

Constituire de grup infracțional

Informațiile au fost confirmate și de directorul teatrului petroșănean, Cosmin Rădescu, cel care a fost înlăturat abuziv de la conducere pentru o perioadă de trei luni. 

”Părerea mea și părerea specialiștilor este următoarea: discutăm despre delapidare. Discutăm despre grup infracțional organizat care pe parcursul a mai multor ani a procedat în acest fel. Discutăm despre fals și uz de fals, fiindcă oarecum falsul a fost la el acasă. S-a uzat de acest fals într-un mod absolut ridicol. Nu în ultimul rând cred că aici a fost vorba despre o spălare de bani”, a declarat, la Kapital TV, Cosmin Rădescu, managerul teatrul ID Sîrbu din Petroșani.

Potrivit sursei citate, aceste infracțiuni sunt rezultanta unei activități ”prodigioase”. Peste 500 de contracte au fost încheiate de fosta conducere. Bună parte dintre aceste contracte sunt susceptibile de săvârșirea unor infracțiuni. Există contracte care nu au fost onorate niciodată.

Mai mult, neavând un număr de înregistrare, ci doar o dată de întocmire, numărul contractelor nu este știut cu exactitate. Mai mult, acestea nu au fost arhivate. Ele erau păstrate, sub cheie, în birroul contabilului șef.

”S-au sustras contracte din Teatru. În opinia mea, având în vedere că domnul contabil șef a fost văzut ieșind cu vreo trei plase din Teatru, pline cu documente, acesta este primul care trebuie întrebat de lipsa contractelor”, spune Rădescu.

Semnăturile de pe actele de recepție nu sunt ale celor care sunt trecuți ca părți responsabile. Oamenii vizați nu știu de acele contracte.

Inițial dosarul a fost înregistrat la Parchetul din Petroșani cu numărul 5463/P/2017. În acest dosar, conform unei adrese remise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, cercetorile nu mai erau efectuate in rem, ci in persona. Astfel, potrivit răspunsului procurorilor de la Petroșani, fostul manager, Nicoleta Bolcă, este cercetat de fapt pentru faptele reclamate.

Incomod, deci indezirabil

Rădescu este cel care, odată ajuns în funcție, a și făcut plângere penală după ce rezultatul auditului a evidențiat faptele grave economice înregistrate în actele instituției.

Rădescu a devenit indezirabil, spune chiar el, de la momentul în care Costel Avram a devenit administrator public al județului. Acesta din urmă nu a dorit niciodată să ofere informații legate de acest caz.

Totodată, acesta susține că de Teatrul din Petroșani se ocupa Sorin Vasilescu, vicepreședintele CJ Hunedoara. Vasilescu însă a declarat orficial că înlăturarea lui Rădescu de la conducerea instituției  a fost realizată printr-un ”simulacru de evaluare”.

Vasilescu apreciază drept foarte bună activitatea managerului Rădescu în anul trecut, evaluat. Vasilescu spune că toți parametrii au fost îndepliniți și depășiți, iar activitatea este una care nu justifică îndepărtarea lui din funcție.

Lupta ascunsă pentru îngroparea dosarului

Dincolo de aceste declarații, organele de cercetare plimbă dosarul dintr-o instituție în alta. DNA, parchete de pe lângă judecătorii sau de pe lângă curți de apel. Polițiști care nu pricep ce caută în acest dosar. Audieri care au loc pe sărite. Declarații care încearcă să evidențieze o singură infracțiune, aceea de abuz în serviciu. Și asta doar pentru că a fost dezincriminată.

Dincolo de aceste practici care și-au dat cu stângul în dreptul și au răzbătut în media, dintr-o clădire cu rol cultural au fost umplute multe conturi. Un singur scenograf a derulat, de exemplu, contracte de circa două milioane de euro. Oameni politici sau din sfera administrativă – ordonatori de credite – care nu știu cum să acopere cumulul de infracțiuni. Societăți comerciale agățate în acest păienjeniș financiar..

Deci…. vă vom prezenta zilele următoare, în detaliu, fiecare bucată de infracțiune.,