De înghețat sistemul. După 9 luni de boală, comandantul Dănuț Mocanu se întoarce în funcție. IGPR își asumă astfel ”stilul de conducere toxic”

0
2197

A stat 9 luni în concediu medical și de duminică se află în concediu de odihnă. Altfel spus a revenit la ”comandă”. Dănuț Mocanu, comandantul Poliției Municipiului Lupeni, își reintră în drepturile prevăzute de fișa postului. Poliția municipiului Lupeni din Valea Jiului rămâne astfel  câmpul de luptă al ”frustrărilor, abuzurilor, răfuielilor personale”.  Problemele din această secție sunt de notorietate. Aici personalul este împărțit în două tabere clare. Politica managerială a IPJ Hunedoara nu a reușit nici în actuala structură să gestioneze o ”stare toxică” ce trenează de 9 luni.

Dănuț Mocanu își reia locul în fruntea Poliției Lupeni

După anchete interne nenumărate, după o serie de plângeri penale ajunse pe masa procurorilor, după multe scandaluri media și la fel de multe bâlbâieli, IPJ Hunedoara a luat act și a aprobat intrarea în concediu de odihnă a comandantului Dănuț Mocanu. Acesta e revenit la comandă după 9 luni de concediu medical.

Concediu medical ce a survenit chiar în perioada unei cercetări efectuate, în luna martie, la nivelul Poliției Lupeni. Control  efectuat chiar de Direcția de Control Intern a IGPR. Atunci, Mocanu – potrivit documentelor oficiale – a demonstrat că atitudinea necooperantă reclamată de colegi este una reală demonstrând un comportament ”refractar” și față de echipa de verificare cu care a refuzat să comunice. Apoi însă a anunțat IPJ Hunedoara că se află în concediu medical.

O majoritate covârșitoare dintre polițiștii angajați la Lupeni s-a plâns de stilul toxic al managementului aplicat la nivelul instituției. O ruptură clară a fost produsă de cauze neclarificate încă între comandantul Poliției Dănuț Mocanu și adjunctul acestuia Sorin Suciu.

Ruptura s-a soldat cu sabotări ale activității de poliție, instigări la denigrări, lipsă de comunicare corectă și completă din punct de vedere instituțional, șicane, intimidări  și atitudini părtinitoare în activitatea de poliție. După ce în luna martie, în urma unor sesizări repetate, IGPR a trimis controlul intern, ”lucrurile s-au rupt”.

În urma raportului, semnat inclusiv de inspectorul general Bogdan Despescu, comandantul Poliției – Dănuț Mocanu – a fost sancționat cu mustrare scrisă. În timpul verificărilor, Mocanu însă a intrat în concediu medical în urma unui atac cerebral, concediu ce s-a încheiat sâmbătă, 9 octombrie.

De duminică, 10 octombrie, conducerea IPJ Hunedoara asigurată acum de Ovidiu Bârlea a luat act de cererea de concediu de odihnă a lui Mocanu pe care a și acceptat-o. Potrivit informațiilor oficiale, Mocanu mai are de efectuat 20 de zile de concediu din 2016 și alte 38 din anul 2017.

Comanda Poliției Lupeni a fost asigurată, în ultimele 10 luni, de Florin Huluță numit adjunct la această unitate după ce fostul inspector șef al IPJ Hunedoara Liviu Dumitru a decis retrimitirea lui Sorin Suciu la Poliția de la Uricani de unde acesta  fusese adus. Între timp, Liviu Dumitru a cerut transferul la Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca, cerere ce i-a fost acceptată de IGPR.

Una peste alta, ambii protagoniști ai disputei din interior, Suciu și Mocanu, se declară victime ale celuilalt. Raportul Direcției de Control Intern îi dă însă dreptate lui Suciu. Peste 96 la sută dintre polițiștii care se aflau la Lupeni în luna martie au reclamat abuzuri și comportament toxic al lui Dănuț Mocanu.

O serie de dosare penale se află și pe masa procurorilor care trebuie să stabilească adevărul și gradul vinovățiilor.

Climatul organizațional din insteriorul instituțiilor ar trebui să rămână prioritatea numărul 1 a Poliției Române. Instituția Poliției nu poate fi condusă de creiere politice și nici de imixtiuni ale grupurilor  de interese. Controalele nefructificate, disimulate, și o gestionare neconformă, părtinitoare, irațională și fără o observație instituțională mărită de securitate națională creează mari deservicii atât cetățeanului cât și sistemului. Și de aici state paralele, perpendiculare și mafie organizată.

 

Ramona ROȘULESCU