Crocodili pitici în bazinul Hațeg

0
150

Un craniu al unui crocodil pitic a fost descoperit de paleontologii Universității Babeș-Bolyai Cluj în bazinul Hațeg. Vlad Codrea și Marton Venczel au descoperit craniul în localitatea Pui.

Crocodilul pitic a dispărut la limita dintre Jurasic și Cretacic

Conform UBB, cei doi paleontologi au publicat în revista Cretaceous descoperirea unui craniu de crocodilifom pitic în Bazinul Hațeg, localitatea Pui.

„Specia descoperită aparține unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic/Cretacic (145 Ma). Craniul noului gen și noii specii pentru știință Aprosuchus ghirai (Eusuchia, Family Atoposauridae) este excepțional și tridimensional conservat.  Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, afirmă cercetătorii clujeni.

Până acum, conform paleontologilor, localitățile din Bazinul Hațeg, precum și din întreaga Transilvanie, au furnizat în majoritatea situațiilor doar dinți izolați, fragmente de craniu sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi caniniformi, în formă de pumnal.

”O reconstituire realizată de cercetătorii universitari clujeni arată că Aprosuchus și Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu (ex. Atoposaurus, Knoetschesuchus, Alligatorium, Alligatorellus) și Cretacicul timpuriu (Theriosuchus). Noua descoperire arată că această linie a supraviețuit până la sfârșitul Erei Mezozoice, in Maastrichtian (ca. 69-70 milioane ani). Dentiția caracteristică micului crocodil Aprosuchus ghirai indică o hrană bazată pe artropode și mici vertebrate”, se mai arată în comunicatul UBB Cluj.

Descoperirea completează ”bestiariul” vertebratelor pitice cunoscut din așa-numita Insulă Hațeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretacicul terminal.