Corina Popescu: Nu se face import de huilă. CEH obligat să asigure cantitatea din programul de iarnă

0
15

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, susține că nu se va face import de huilă la Complexul Energetic Hunedoara, asta deși la ora aceasta societatea hunedoreană nu are nici măcar jumătate din stocul cu care trebuie să intre în iarna 2016-2017.

 „Aș vrea să nu se mai speculeze în legătură cu importurile de cărbune pentru Complexul Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei a depus toate eforturile în acest an pentru a nu se ajunge în acest punct și în ciuda piedicilor repetate am putut evita orice import de cărbune. Planul de salvare al Complexului Energetic Hunedoara are legătură cu această situație, iar faptul că în trecut s-au făcut importuri a fost unul dintre factorii care au condus la starea acestei companii”, spune Corina Popescu.

Săptămâna trecută, fostul lider al Sindicatului Muntele, Petre Nica, declara că la CEH nu există cantitatea necesară de cărbune pentru iarna care urmează, afirmând că orice import de cărbune nu face altceva decât să genereze pierderi societății, întrucât din 8 milioane de lei date pe huila de import, complexul hunedorean nu va recupera decât 5 milioane de lei.

”Faptul că speculațiile vin din partea unor foști lideri sindicali mă nemulțumește profund și demonstrează încă o dată cât de nocivă este implicarea politicului în conducerea companiilor din energie și în mișcarea sindicală. Fac un apel să nu se dea curs nici unei speculații care afectează bunul mers al companiei, cu atât mai mult cu cât la acest moment au loc discuții cu Comisia Europeană privind situația societății. Totodată, fac apel ca societatea să asigure stocurile de cărbune necesare pentru a trece iarna, așa cum a fost stabilit în proiectul de hotărâre de guvern privind vârful de iarnă, document aflat în dezbatere publică la acest moment”, mai spune Corina Popescu.

Declarațiile liderilor de sindicat, care se arată împotriva importurilor, sunt rezultanta declarațiilor făcute de conducerea CEH. Directorul general, Cosmin Chiuzan, declara că stocul de cărbune nu este suficient și că e posibil să apeleze și la un import de huilă.

Potrivit programului de iarnă, CEH trebuie să aibă un stoc de 163 mii tone de huilă la care se adaugă cantitatea necesară pentru asigurarea serviciilor de rezervă terțiară lentă. La CEH pe stoc există însă undeva la 55 mii tone de huilă, adică nici măcar jumătate din cantitatea necesară pentru iarna care urmează.

Minerii nu au cu ce lucra în subteran, lipsesc mai toate cele necesare extragerii huilei, însă vin la lucru și sâmbăta pentru a crește producția. Mai mult, în această perioadă, deși de circa o săptămână temperaturile sunt extrem de scăzute, Termocentrala Paroșeni nu funcționează tocmai din cauza lipsei huilei, cărbunele extras din subteran ce ajunge la Paroșeni fiind ținut pentru „perioade de criză„.

Mihaela MIHAI