Conversminul condus de Purcaru, pe pierdere din 2015

0
264

Societatea care se ocupă cu închiderea și ecologizarea minelor, Conversmin, funcționează tot pe pierdere din 2015. Condusă de Ioan Stamin Purcaru, cel care e și președintele Consiliului de Administrație al CEH, Conversmin a intrat anul trecut în atenția ministrului Economiei. Acesta dorea reorganizarea societății.

Ministerul recunoaște pierderile de la Conversmin. Nu le și face însă publice

Conversmin este o societate cu capital integral de stat. A fost înființată în anul 2002 cu scopul de a gestiona programul de închidere a minelor. Din 2015 însă Conversmin e pe pierdere, iar oficialii spun că totul e cauzat de insuficienta finanțare.

”Având în vedere dependența veniturilor societății de gradul de alocare a fondurilor pentru derularea Programului anual de conservare, închidere, reconstrucție ecologică și activități postînchidere a minelor din situațiile financiare anuale ale societății se constată faptul că până în 2012 societatea a înregistrat profit. În anii 2013 și 2014 anumite venituri financiare au menținut un rezultat financiar minor pozitiv. Din 2015 până în prezent societatea a înregistrat pierderi”, arată Stana Simona Țeighiu-Jurj, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Oficialul nu face însă referire și la cuantumul pierderilor înregistrate de Conversmin.

Din iulie 2012, conform propriului CV, Ioan Stamin Purcaru deține funcția de director general al Conversmin.

Lucrări întârziate dar cu costuri crescute

Oficialii Ministerului Economiei susțin că societatea condusă de Purcaru a fundamentat, iar ministerul a avizat și promovat anual alocări de fonduri pentru închiderea de mine. Este vorba despre fonduri ”corespunzătoare necesităților celor 556 obiective miniere aprobate la închidere și ecologizare prin hotărârile de Guvern”. Alocările au fost însă aprobate la nivelul suportabilității bugetului de stat.

„Astfel, sumele alocate prin bugetul de stat, în perioada 2013-2016, în valoare de 2666.687.801 lei, reprezentând circa 35 la sută din valoarea fundamentată, a condus la subfinanțarea majorității activităților specifice”, mai spune secretarul de stat din Ministerul Economiei.

Stana Simona Țeighiu-Jurj face referire la programul anual de conservare, închidere și ecologizare.

Ca urmare au fost decalate termenele de execuție. Aceasta are implicații în „expirarea termenelor pentru autorizațiile de construire, a polițelor de asigurare a lucrărilor, personalului și echipamentelor„. Totodată condus, spun oficialii, la apariția modificărilor morfologice.

Diminuarea volumului lucrărilor are ”consecințe negative asupra perimetrelor miniere”. Oficialii vorbesc despre ”punerea în totală insecuritate” a perimetrelor. Cel mai important este că vor crește substanțial costurile de închidere și reconstrucție ecologică.

Ministrul Economiei dorea reorganizarea Conversmin

Fostul ministru al Economiei, Gheorghe Șimon, susținea -anul trecut – că activitatea de la Conversmin trebuia schimbată. Șeful de la Economie spunea că societatea condusă de Purcaru urma să fie reorganizată.

“Este o situaţie în care trebuie să vă spun, în capul locului, că sigur că doresc bani pentru închideri de mine. Activitatea Conversmin, ca şi societate comercială, nu mai doresc să se deruleze cum se derulează până acum. Lucrăm la un pachet de legislaţie pe mine, pe resurse minerale şi redevenţe, unde intră şi Conversmin. Vom crea o instituţie aparte din această societate comercială şi consider că 50 milioane lei sunt suficiente pentru activitatea de monitorizare, conservare, nealocând în primul semestru al anului 2018 bani pentru închiderile de mine”, declara Șimon.

Pierderi de 1,5 milioane în 9 luni

Același ministru anunța că în primele 9 luni ale lui 2017 Conversmin a avut pierderi de 1,5 milioane lei. În perioada respectivă a realizat lucrări şi servicii de 33,5 milioane lei.

Acum, la minister este un grup de lucru ce a analizat activitatea Conversmin în sectorul închiderii minelor și caută soluții pentru îmbunătățirea acesteia.