Conurbația Văii Jiului revine în actualitate

0
478

Unificarea celor șase localități urbane din sudul județului Hunedoara revine în actualitate. Primarii spun că e necesară conurbația Văii Jiului pentru ca zona aceasta să poată accesa fonduri europene pentru dezvoltare.

Idee reluată

Pași spre ADI Conurbație Valea Jiului s-au făcut încă din 2016. Numai că proiectul a murit aproape din fașă. Acum, primarii spun că reiau demersul și vor face pașii necesari pentru ca ADI Conurbație să obțină personalitatea juridică.

”Vrem să revigorăm acel ADI pe care l-am făcut cu trei ani în urmă și să vedem ce ar mai trebui făcut în Valea Jiului”, spune Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

”Cu siguranță o văd fezabilă această idee. Îmi pare rău că nu am continuat ceea ce am început în urmă cu doi ani jumate sau aproape trei ani de zile. O să reluăm această discuție și sper ca în următoarea perioadă să reușim să-i dăm o formă juridică acestui ADI și să încercăm să aplicăm pe următoarea sesiune financiară pe acel ADI”, susține Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

Conurbația, accesul spre finanțări mari

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, susține că edilii din Valea Jiului au semnat deja, la Bruxelles, un protocol de colaborare în cadrul platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție.

”Conurbația este o soluție pentru că în exercițiul financiar 2021-2027 accentul financiar se va pune pe asocierea aceasta și pe regiuni, mai puțin pe localități și proiecte mici care să aibă un impact minor în ceea ce înseamnă dezvoltarea unei zone cum este Valea Jiului”, explică Tiberiu Iacob-Ridzi.

 O singură primărie

Ar fi nevoie de un referendum pentru unificarea localităților Petroșani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani.

”În acest moment nu se pune problema unui referendum, dar toate aceste lucruri duc spre o singură administrație în Valea Jiului. Ca termen nu știu să vă spun acum, dar cu siguranță în perioada următoare se va pune foarte serios această problemă”, a mai spus primarul din Petroșani.

Orgoliile politice au fost mari. Și sunt în continuare. Niciunul dintre primarii din Valea Jiului nu a fost dispus să renunțe la mandat, constituirea unei conurbații conducând automat la o singură administrație locală în această zonă a județului Hunedoara.

”Eu cred că primarii vor înțelege lucrul ăsta mai ales că această idee este în avantajul Văii Jiului. Dacă mă întrebați pe mine, eu unul ca primar merg pe această idee și o consider foarte bună”, este de părere Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.

În 2016, când s-a discutat despre conurbația Văii Jiului. Primarii au cerut ca în actul constitutiv să fie trecut clar, negru pe alb, că hotărârile în cadrul ADI vor fi luate în consens și nicio localitate nu va avea o influență mai mare. Conducerea ADI Conurbație urma să fie asigurată, prin  rotație, de toți cei 6 primari din Valea Jiului, fiecare urmând să conducă asociația timp de jumătate de an