Conflict de competenţă tranşat. Ionuţ Rudeanu, judecat de Tribunalul Bucureşti

2
48

După ce dosarul s-a plimbat pe relaţia Bucureşti – Hunedoara, Ionuţ Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, va fi judecat tot de Tribunalul Bucureşti. Aceasta este decizia luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat conflictul de competenţă dintre Tribunalul Hunedoara şi Tribunalul Bucureşti.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost chemată să tranşeze conflictul de competenţă în dosarul în care Ionuţ Andrei Rudeanu este judecat pentru evaziune fiscală. Atât Tribunalul Bucureşti, cât şi Tribunalul Hunedoara şi-au declinat, pe rand competenţa, aşa că decizia a stat în mâiniel judecătorilor de la Înalta Curte.

“Stabileşte competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpaţii Ciucă Laurenţiu Marius şi Rudeanu Ioan Andrei în favoarea Tribunalul Bucureşti, instanţă căreia i se va trimite dosarul. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, este soluţia dată de ICCJ.

Reamintim că, la jumătatea lunii decembrie, Tribunalul Bucureşti a decis să trimită cauza la Tribunalul Hunedoara după ce a admis excepţia de necompetenţă teritorială, invocată de Ionuţ Rudeanu şi de partea responsabilă civilmente, S.C. AXIS CORPORATE SECURITY S.R.L. Deva. Instanţa bucureşteană a declinat competenţa de judecarea cauzei privind pe inculpaţii Ionuţ Andrei Rudeanu şi Laurenţiu Marius Ciucă, trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în favoarea Tribunalului Hunedoara. Numai că şi Tribunal Hunedoara a decis declinarea competenţei în favoarea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalului Bucureşti în cazul Rudeanu, excepţia de necompetenţă teritorială fiind invocată din oficiu. Totodată, magistraţii au decis să sesizeze Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă ivit între Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Hunedoara, ceea ce s-a şi întâmplat.

Ionuţ Rudeanu este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Ioan Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga, a înregistrat în contabilitatea firmei sale Axis Corporate Security mai multe facturi fictive provenind de la nouă firme fantomă. „Inculpatul Rudeanu Ioan Andrei, în calitate de aociat şi administrator al SC ACS SRL, în perioada ianuarie 2010 – mai 2014, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de bunuri/ prestări servicii (161 de acte materiale), provenind de la un număr de nouă societăţi comerciale, identificate cu un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă, controlate în fapt de alte persoane rămase neidentificate, modalitate prin care s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând în acest mod un prejudiciu în valoare de 2.805.773 lei (echivalent a 646.139 euro)”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra a două autoturisme aparţinând lui Ioan Andrei Rudeanu şi a altor 66 aflate în proprietatea firmei Axis Corporate Security, până la concureţa sumei de 2.805.773 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Ionuț Rudeanu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în această cauză. Ionuţ Andrei Rudeanu este nepotul fostului președinte al CJ Hunedoara, Mihail Rudeanu, dar și ginerele lui Vasile Blaga.

Carmen COSMAN – PREDA

 

 

2 COMENTARII

  1. Si tot aia de la mina ne faceau probleme acum dupa ce sa-u pensionat sa-u bagat si ei la paza ca nu le mai ajungeau bani dar la firma garanty nustiu cum i mai zice.

  2. Ce viata era la firma de paza respectiva ha ha salari in doua transe tarziu fara sporurile legale fara bonuri de masa, dar sa fie liniste!!! si sa nu se fure sa nu se doarma sa nu se dea demisii.

Comments are closed.