Comunitatea din Baru și-a comemorat personalitățile

0
289

Comunitatea din Baru a marcat două dintre personalitățile medicinei românești. Doi medici născuți și crescuți la Baru Mare și-au pus amprenta pe ceea ce înseamnă medicina românească. Sub genericul ”Român de Baru Mare„, comunitatea din Baru și-a reamintit reușitele celor doi profesori în medicină, iar busturile lor au fost dezvelite în fața primăriei.

Au plecat de la sat pentru a scrie istorie în medicină

În semn de prețuire pentru ceea ce au realizat profesor doctor docent Ștefan Gârbea și academician profesor doctor Corneliu Opriș, la Baru au fost dezvelite busturile celor doi medici. O comunitate trebuie să își cunoască valorile, iar la Baru cei mai tineri învață că au avut predecesori de seamă care au reușit în viață chiar dacă poate au învățat în timp ce au mers cu animalele la păscut.

”Astăzi sunt onorat să putem să prezentăm valori ale comunității noastre. De data aceasta valori care au scris istorie în medicină. Finalitatea acestui eveniment să nu fie doar dezvelirea celor două busturi, ci înțelegerea fiecăruia dintre noi că în casa noastră poate trăi următoarea personalitate a acestei comunități”, a spus primarul Daniel Răducanu.

Colegi și rude ale celor doi medici au povestit în fața comunității din Baru cum au fost cei doi medici, dar și reușitele acestora. Ștefan Gârbea nu a uitat locul de unde a plecat. Fiul acestuia a povestit că mereu se îngrijea de pacienții din comuna natală, dar și de hunedoreni.

”Apropo de vizitele lui la Baru Mare, la sfârșit de săptămână în comuna iubită, aici era căutat de localnici pentru consultații. Îi ajuta pe toți. Apela la confrații de altă specialitate pentru a le rezolva problemele, uneori îi găzduia în propria casă din Timișoara sau din București pe timpul investigațiilor și tratamentelor” a afirmat Ioan Alexandru Mihai Gârbea, fiul doctorului Ștefan Gârbea.

 

”Am acceptat si noi să venim aici să vorbim despre maeștrii noștri și să încercăm ca atât cât putem să vă facem să realizați ce mari personalități s-au desprins din rândul dumneavoastră.  Sărbătorim simbolul unei personalități care a marcat știința medicală românească și mondială”, a susținut profesor Alexandru Rotaru, elev/discipol al prof.dr. Corneliu Opriș Fisier.

 

Actuala generație trebuie să găsească inspirație în trecut dar și modele pe care să le urmeze pentru a reuși în viitor.

”Baru înseamnă comunitate, comunitatea înseamnă Baru. Credința mea este că această comunitate, această familie, va continua ceea ce au făcut predecesorii și de ale căror activități beneficiem noi astăzi. Român de Baru Mare trebuie să fiu eu, român de Baru Mare e neapărat să fii și dumneata, dar român de Baru Mare trebuie să fie copiii noștri, și nu am face nimic dacă nu ne-am asigura și de copiii copiilor noștri”, a mai spus primarul Daniel Răducanu.

Ștefan Gârbea a condus clinicile ORL din Timișoara și București., fiind solicitat să opereze atât în țară cât și în străinătate datorită tehnicilor sale inovatoare de chirurgie ORL. Corneliu Opriș este fondator al învățământului catedrei și clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială din Cluj. Este cunoscut și apreciat pentru experimentul animal revoluționar al capului izolat.