Complexul Energetic Hunedoara a rămas fără administrare specială. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

0
21

Liber la sechestru pe activele CEH. Ordinul ministerului Energiei, Andrei Gerea, prin care se ridică administrarea specială de la Complexul Energetic Hunedoara a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că e liber la pus sechestru pe activele complexului.

Ridicarea administrării speciale reprezintă o condiție impusă de statul român pentru acordarea împrumutului de 40 de milioane de lei CEH, împrumut ce a fost aprobat pe data de 13 mai.

Procedura de administrare specială și de supraveghere financiară la Complexul Energetic Hunedoara a fost instituită prin ordinul ministrului Economiei nr. 466/2013, iar prin ordinul ministrului delegat pentru Energie nr. 423/2014 a fost numit administratorul special. Ambele ordine au fost anulate prin documentul emis luni de ministrul Andrei Gerea. Ordinul a intrat în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial 368/27.05.2015, partea I.

La mijlocul acestei luni, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care acordă un împrumut de 40 de milioane de lei Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât societatea să returneze un ajutor de stat ilegal acordat în baza contractelor bilaterale încheiate de cele două termocentrale – Mintia și Paroșeni- ci Hidroelectrica, înainte ca acestea să facă parte din complex.

Pe lângă dobândă și penalități în caz de întârziere, împrumutul conduce la ridicarea administrării speciale, condiții în care ANAF va putea institui sechestru pe activele complexului.

Măsurile nu provoacă panică la București, ci doar în teritoriu, printre mineri și energeticieni.

”Se poate, la un moment dat, odată cu ridicarea administrării speciale, se poate pune sechestru pe anumite bunuri, numai că partea din activele gajate valorează mult mai mult decât datoriile care se înregistrează acum, deci nu se va ajunge în niciun caz la lichidarea societății”, spunea la mijlocul acestei luni ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Laurențiu Nistor, deputat PSD de Hunedoara, nu crede că e vreo problemă în ridicarea administrării speciale de la CEH.

”Ridicarea administrării speciale este tocmai pentru faptul că Guvernul dă acest credit, poate să depună asigurarea creditului pe anumite obiective ale CEH-ului. Măsuri asiguratorii, pentru asta este ridicarea administrării speciale. Și acuma cu toată administrarea se putea cere insolvența și s-a cerut chiar de către unele firme din județ”, declara la moemntul aprobării împrumutului celor 40 de milioane de lei, pentru GDD, Laurențiu Nistor, deputat de Hunedoara.

Situația dramatică de la CEH și apropierea falimentului îi face pe unii să-și frece mâinile de bucurie. Nu sunt minerii și nici energeticienii, ci cei care câștigă de pe urma tăierii și vinderii fierului vechi.

”Din zona mediului de afaceri deja sunt interesați să intre și să demoleze. Sunt firme care trăiesc din comerțul cu fierul vechi interesate de acest lcuru. Deja se pune problema în acest fel. Sechestrul pus pe active va fi valorificat prin intermediu acestor firme. Cine cumpără instalații de la termocentrale? Fierul Vechi”, spun sursele GDD.

Împrumutul de 40 de milioane de lei se acordă în condițiile pieței pentru 90 de zile. Dar doar cu cu condiţia constituirii unor garanţii prin instituirea de către ANAF a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, ale CEH. Valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului.

Mihaela MIHAI