Circul de la Teatru. Anul electoral 2012 a scos de după cortină 261.664. Spectacol infracțional.

0
613

Cultură de miliarde. 431.536 de lei. Suma care poate vorbi clar despre circuitul banilor hunedorenilor. Doar că aceste sume sunt învârtite în natura politico-economică-socio-culturală, într-un circuit infracțional. 

Spectacol economic la Teatru

Trebuie să știi să și furi, spune o vorbă din bătrâni. Și așa este, dacă te uiți la spațiul mioritic românesc.

Instituțiile culturale sunt privite cu condescendență. Sunt unele pline de intelectualitate. Celelalte pături sociale sunt mai rezervate, mai umile, când e vorba de o sală de spectacol, de o seară de teatru. Fiindcă acolo se face artă, cultură și există un cod de conduită și etică. Iar complexele de inferioritate sunt mai vocale decât dorința de educație. Exact acest detaliu este ignorat de cei care au învățat carte și sunt plătiți să apropie oamenii spre lumea lor.

Ce nu știu oamenii este că și cel mai frumos gard poate sta pe o temelie putredă. De cele mai multe ori. Dincolo de zidurile impresionante ale unei clădiri cu ștaif se desfășoară activități ilicite, ilegale și absolut imorale. Bine ascunse și cu multe complicități mizere. Unele scrise, altele doar vorbite. Rezultatul este unul evident. Corupție, hoție, impostură. Victime colaterale și făptuitori protejați. Complicități și răzbunări.

2012, anul electoral care a scos de după cortină 261.664 lei

Teatrul ID Sîrbu din Petroșani este copilul mai mic al Consiliului Județean Hunedoara. Cu alte cuvinte, banii mulți – de întreținere și cheltuieli – vin de la administrația județeană. Și nu au fost niciodată puțini. Întotdeauna Teatrul din Petroșani a uimit prin numărul mare de premiere într-un sezon. Unii spuneau chiar că sunt inuman de multe. Inuman, pentru actori. Spectatorii aplaudau întotdeauna inițiativa, fiindcă repertoriul era bogat. Economic vorbind, treaba nu stătea pe roze, fiindcă un spectacol nu amortiza cheltuiala, neavând timp fizic să fie și jucat de mai multe ori sau în mai multe locuri.

Încet-încet, dincolo de frumusețea actului artistic, ies la iveală adevăratele spectacole care erau pregătite dincolo de ochii spectatorilor.

Neregulile le-au descoperit înșiși administratorii – Consiliul Județean Hunedoara. Însă situația a rămas ascunsă. Mai mult, nu a existat niciun demers pentru recuperarea banilor cheltuiți. O să înțelegeți de ce e atâta liniște.

Patru spectacole, spun cei din comisia de control, au fost achitate și nu au mai ajuns pe scenă. Două în anul 2012, an electoral. Și altele două, câte unul în următorii doi ani. Responsabilii teatrului susțin că toate cele patru spectacole au fost înlocuite cu altele, la distanțe de 6 luni de la momentul recepției și efectuării plăților.

Frumoasa poveste a urșilor Panda… a rămas doar o poveste

În data de 21 septembrie 2012, Teatrul ID Sîrbu încheie un contract – fără număr-  cu M-Flor Art SRL Bacău pentru servicii artistice și regie pentru spectacolul Frumoasa poveste a urșilor Panda. Valoarea contractului este de 41.667. O sumă care va deveni generică în peisajul artistic de la Petroșani. După o lună și o săptămână este încheiat și procesul verbal de recepție a spectacolului, prin care este vizată finalizarea obligațiilor contractuale. Plata către prestator este efectuată în data de 26 noiembrie 2012, în aceeași zi în care factura este trimisă de prestator.

Din partea teatrului din Petroșani a semnat directorul Nicoleta Bolcă și contabilul șef Scorodeț Cristian.

Spectatorii nu s-au bucurat însă de Panda.

Reprezentanții Teatrului susțin că acest spectacol nu s-a jucat, dar în locul lui a fost pus în scenă un alt spectacol, Slugă la doi stăpâni.

Adică, în traducere liberă, în decorul și costumația urșilor Panda a jucat Sluga la doi stăpâni.

Nina s-a pierdut printre Nasturi și Visul unei nopți de vară a întârziat 6 luni

Luna iunie 2012 a fost una de inspirație maximă. Și, în egală măsură, prolifică pentru cei care respirau aer artistic. Mai ales că Teatrul ID Sîrbu era un bun-platnic. Operativitatea cu care achita facturile era evidentă. Facturile erau plătite, de cele mai multe ori în aceste cazuri, în aceeași zi.

Așadar, în data de 4 iunie 2012 este semnat un nou contract fără număr cu PFA Badea Gelu Adrian. Obiectul contractului viza servicii artistice, regie și adaptare texte  pentru spectacolele Nina și Visul unei nopți de vară. Suma prevăzută în contract 53.329 lei. În mai puțin de două luni, 26.07 2012, este semnat și procesul verbal de recepție.

În aceeași zi este emisă factură de către prestator, iar Teatrul o achită. În același context artistic, Teatrul mai încheie patru contracte fără număr cu PFA Radu M Alexandru pentru servicii de decor și scenografie artistică. Fiecare contract prevede aceeași sumă 41.667 lei. Acestea din urmă sunt încheiate în 26/07 2012 și 24.09.2012. Câte două în fiecare zi. Așa cum au și fost plătite de altfel.

Și în acest caz au existat procese verbale de recepție a spectacolelor finalizate, doar că ele nu au avut spectatori în sală. Nina, spun cei din teatru, s-a transformat în Nasturi – jucată în februarie 2013. Contabilul șef susține că Visul unei nopți de vară s-a jucat în 16.02. 2013.

Pacea cu zmei a fost mediată de… Dumnezeu

Anul 2013 continuă logica artistică din anul electoral. Cortina fusese ridicată. 60.700 de lei pentru un pic de ”liniște”. Pacea cu zmei ar fi trebuit să aștearnă probabil această liniște după maratonul financiar din 2012. Doar că nu s-a întâmplat așa.

În data de 22 iunie 2013, actorul teatrului Vicol Nicolae încheie un contract cu instituția de cultură pentru regia acestui spectacol. Suma contractuală 32.222 de lei. În cazul acesta nu a mai întocmit nimeni un proces verbal de recepție. Factura a fost achitată însă o lună mai târziu. Pentru acest spectacol, autorul Valeriu Butulescu a încasat 3.000 de lei, conform actelor existente. Suma reprezenta achiziționarea textului. Textul a fost cumpărat în luna aprilie 2014. Pentru scenografie și costume, Teatrul ID Sîrbu încheie un contract cu PFA Radu M Alexandru, în aceeași zi cu contractul pentru regie. Suma 25.478 de lei.

Pacea și zmeii nu s-au înțeles, după cum arată evidența controlului. Responsabilii Teatrului spun că în locul acestui spectacol s-a jucat Numai Dumnezeu poate descurca ce este omul.

Doi pe o bancă cu destine diferite

Toate contractele mai sunt amintite au fost semnate, în tandem, de directorul instituției Nicoleta Bolcă și contabilul șef Cristian Scorodeț. În aceeași formulă au mers mai departe spre ”Doi pe o bancă”. Acesta este un alt spectacol pentru care aceștia mai încheie un contract fără număr, cu PFA Melinti Boris pentru servicii și scenografie decor. Suma 20.000 de lei. Tot pentru acest exercițiu artistic mai este încheiat un contract cu PFA Radu M Alexandru – scenografie și decor – în valoare de 89.172 de lei.

Potrivit controlului efectuat, spectacolul nu s-a jucat. Responsabilii spun că a fost transformat în Două destine.

Cultura banilor

CJ Hunedoara era coordonată, în anul 2012, an de referință pentru spectacolele de la Teatrul ID Sîrbu, de USL – combinația PNL (Mircea Ioan Moloț) + PSD (Laurențiu Nistor). Președintele ales al CJ Hunedoara era Mircea Ioan Moloț.

Ulterior în funcțiile de conducere de la CJ Hunedoara s-au mai aflat Dorin Gligor, Adrian David, Laurențiu Nistor.

Managementul Teatrului ID Sîrbu Petroșani era asigurat de actorul Nicoleta Bolcă. Aceasta și-a înaintat demisia după ce la conducerea CJ Hunedoara a ajuns Mircea Bobora.

Măsuri impuse de comisia de control

Parcă pentru a-și demonstra eficiența și buna intenție, comisia de control a lăsat ca sarcină – în tabloul de măsuri indicate după control – sesizarea organelor de control. Responsabilii CJ Hunedoara disimulează astfel intenția de recuperare și îndreptare a unei situații cu iz infracțional deși în acest cirtcuit se află bani publici.

Mai mult, Teatrul ID Sîrbu trebuie să recupereze suma totală de 322.364 de lei – sumă plătită nejustificat, potrivit actelor existente.

La această sumă  se mai adaugă una de 4.275.779,90 de lei. Sumă care include tot plăți nejustificate, din drepturi conexe care nu au fost nici ele realizate.

Cu alte cuvinte, Teatrul ID Sîrbu are de recuperat 4.559.143. Bani scurși nejustificat din vistieria județului Hunedoara.