Chiar şi viceprimarul din Vulcan a călcat pe tărâmul jucăriilor… Maşinile din Valea Jiului sunt spălate cu stropitoarea

0
44

Angajaţii de la spălătoriile din Valea Jiului au dat teste de îndemânare înainte de a fi încadraţi pe post. Mânuirea stropitoarei. Adică a acelei jucării folosite de copiii de până la 5 ani pentru a uda florile bunicilor din rondul cu flori. Această descriere este numai potrivită cu modul de derulare a activităţilor din cele 21 de spălătorii auto înşirate pe teritoriul Văii Jiului. Cantităţile de apă consumate lunar de aceste locaţii nu pot să ofere un alt tablou. Deci, apă cu ţârâita, zic facturile, tarife cu nemiluita, spun preţurile practicate de oamenii de afaceri din zonă.
La cele 21 de unităţi de spălare a maşinilor, consumul de apă arată că patronii lucrează în locaţii specifice deşertului. Sec, neamule, sec. Per total, în primele 10 luni ale anului curent, spălătoriile din Valea Jiului au „mocirlit” maşini şi covoare cu 12.121 metri cubi de apă. Împreună, ceea ce înseamnă circa 1221 metri cubi pe lună (toate 21). Care mai pe înţelesul patronilor reprezintă, o medie de 58 de metri cubi.

Splătoriile din Lupeni, înregistrează luni fără consum
În primele 10 luni ale acestui an, cele patru spălătorii din municipiul Lupeni, dintre care una şi-a început activitatea numai în iunie, au totalizat un consum de 2935 metri cubi de apă.
La Chim Group SRL consumul variază de la 80 metri cubi în luna ianuarie la 341 în aprilie sau 45 în iunie. Pe primele 10 luni aici s-au spălat maşini cu 1283 metri cubi de apă.
O altă spălătorie din Lupeni aparţine SC Croco Pancom SRL unde consumul de apă a variat între 30 şi 513 metri cubi de apă, cel mai mare aflux de clienţi înregistrându-se, după cum arată consumul, în luna februarie. În perioada ianuarie-octombrie aici s-au consumat 1316 metri cubi de apă.
La Euro Luck spălătoria şi-a început activitatea doar în luna iunie când a şi înregistrat un consum de 30 metri cubi de apă, pentru ca în iulie să nu se consume nici măcar o picătură. În august consumul a sărit la 142 metri cubi, pentru ca în septembrie să fie de doar 27 metri cubi. În total, 266 metri cubi de apă.
Spălătoria de sub sigla Euronyk nu a funcţionat nici ea până în iunie când consumul a fost de 40 metri cubi. În lunile care au urmat, a fost secetă, consumul nu a ajuns nici măcar la 10 metri cubi. Aşa se face că la Euronyk
s-au consumat doar 70 metri cubi de apă.

Petrila, aproape 2000 metri cubi la două spălătorii
În Petrila funcţionează două spălătorii.  La cea aferentă Seridaca consumul lunar a variat între 31 şi 50 metri cubi, în primele 10 luni consumându-se doar 414 metri cubi de apă. La cealaltă spălătorie, Webdev, s-au consumat în total 767 metri cubi de apă. Aici consumul lunar a variat între 50 şi 100 metri cubi.

Şapte spălătorii la Petroşani
În municipiul Petroşani funcţionează nu mai puţin de şapte spălătorii, situate în puncte strategice. Adică direct la şosea, clienţii neavând decât să cotească stânga sau dreapta pentru a-şi curăţa maşina. Cu toate că la Petroşani parcul auto este extrem de bine dezvoltat, şi nu mai luăm în calcul şoferii de prin alte judeţe ce-şi spală maşinile în capitala Văii, spălătoriile auto au consumuri, pe 10 luni ce sunt sub consumul anual de la o locuinţă. În total, cele 7 spălătorii au consumat 4820 metri cubi de apă.
La Autoservice DN 66 pe primele 10 luni s-au consumat 326 metri cubi de apă, consumul mediu fiind undeva la 25 metri cubi lunar. La SC G şi M Deni SRL cnsumul este de 718 netri cubi, acesta variind de la 33 la 146 metri cubi. 648 metri cubi
s-au consumat în primele 10 luni la Hay Transport de pe Sălătruc, în martie înregistrându-se cel mai mare consum, 241 metri cubi. În restul lunilor „ţeava” a fost setată până-n 60 metri cubi.
Haro 123 Autoservice, de pe strada Livezeni, are un consum cât o sacară de bloc pe lună, adică 295 metri cubi de apă.
La Eni România robinetele au fost deschise spre maxim aşa că apometrul a înregistrat pe primele 10 luni 1734 metri cubi, consmul mediu fiind de peste 110 metri cubi lunar. Sebaservex are pe primele 10 luni un consum de 364 metri cubi, adică aceeaşi poveste cu scara de bloc lunar, iar Rapid Pro 735 metri cubi.

Uricani, codaş şi la apă
La Uricani cele două spălătorii,  Colex Import şi Consadira au totalizat pe primele 10 luni un consum de 683 metri cubi.
Pentru că la Uricani nici maşini nu sunt prea multe, nici apa nu prea are presiune, s-au înregistrat luni cu un consum de 8 metri cubi. Probabil în lunile în care a plouat, cu clienţi şi nu afară, consumul a ajuns la 100 metri cubi.

Luni cu apometrul îngheţat şi la Vulcan
Cele cinci spălătorii de pe raza municipiului Vulcan au totalizat un consum de 2502 metri cubi. La Coop Straja s-au spălat atâtea maşini cât au înghiţit 295 metri cubi, consumul lunar fiind undeva la 30 metri cubi. La Costil Lux după primele cicini luni, când consumul a depăşit 100 metri cubi, atingând apogeul în martie cu 153 metri cubi, a venit decli­nul.
În iunie aici nu s-a consumat nici măcar o găleată, pentru ca în iulie să se consume 100 metri cubi, iar mai apoi unitatea să-şi închidă porţile.
La Force Prod consumul lunar este undeva la 40 metri cubi, înregistrându-se până acum 527 metri cubi, iar la Simpa Best Tyres 898 metri cubi.
Nou intrată pe piaţă, spălătoria Angelei Stoica funcţionează numai din luna august. Atunci consumul a fost egal cu mulţimea vidă. În septembrie şi octombrie apometrul a înregistrat doar 174 metri cubi de apă.