Cetățean româno-german, judecat în Hunedoara. E acuzat că a vândut pe piața neagră artefacte din patrimoniul cultural național

0
82

Un bărbat cu dublă cetățenie va fi judecat în Hunedoara. Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție l-au trimis în judecată pe Constantin Pâslaru. Bărbatul este acuzat de spălare a banilor. Timp de mai mulți ani a intrat în posesia de monede și alte bunuri arheologice sustrase din cetățile Histria, Tomis și Callatis.

Mii de monede și sute de bunuri arheologice

Rechizitoriul întocmit de procurori arată că din 2009 până în 14 octombrie 2015, Constantin Pâslaru, cu dublă cetățenie, stabilit în Germania, a dobândit și deținut un lot de 7005 monede și 806 bunuri arheologice. Asta deși cunoștea că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.

”După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, a schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite”, spun procurorii.

Conform rechizitoriului, artefactele erau sustrase din siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea în urma efectuării unor detecţii neautorizate de către o grupare infracțională. Membrii grupării le transferau în străinătate către Pâslaru, care le valorifica.

”După procedurile de curățare mecanică și chimică, cu rolul de a ascunde originea lor ilicită, artefactele erau destinate a fi tranzacționate prin intermediul platformelor din mediul online sau la târguri locale către diverși cumpărători din Germania sau din alte țări”, mai spun procurorii.

Bani din vânzarea monedelor ajungeau și la braconierii arheologici

Tot în rechizitoriu, procurorii susțin că o parte din banii rezultați erau transferați către braconierii de situri arheologice din România. Sumele de bani ajungeau în țară prin intermediul unor companii financiare ce permit transferul de bani lichizi la distanță fără utilizarea unor conturi bancare. Destinatarii banilor erau persoane interpuse indicate de autorii infracțiunilor de furt.

În acest dosar autoritățile române au colaborat cu cele germane. Au fost executate percheziții domiciliare simultane la mai multe locaţii din Germania și România. În urma acestora au fost identificate şi indisponibilizate monedele și artefactele de proveniență ilicită.

Bunuri ridicate în valoare de 400 mii euro

Potrivit unui raport de expertiză numismatică efectuat în cauză, lotul de 7005 monede indisponibilizat este alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint.

Printre bunurile arheologice indisponibilizate se regăsește un grup compact de 55 vârfuri de săgeată (semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr.), un pumnal akinakes (o piesă arheologică rară), pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.

”Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național. Potrivit evaluării efectuate în dosar, valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la suma de 400.000 Euro”, arată procurorii.

Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.