Cererea mai mare decât oferta a dus la scumpirea lemnului de foc. Consiliul Concurenței recomandă extinderea rețelelor de gaz

0
243
foto: eko-era.eu

Un raport al Consiliului Concurenței, întocmit în urma verificării pieței de lemn din mai multe județe, arată că disfuncționalitățile în aprovizionare au condus la creșterea prețului lemnului de foc cu 50 de procente. Consiliul Concurenței recomandă extinderea rețelelor de gaz metan pentru a înlocui încălzirea pe lemne. Asta în condițiile în care aproape jumătate din populația României folosește acest tip de combustibil pentru a-și încălzi locuințele.

Hunedoara, printre județele analizate

Controalele celor de la Consiliul Concurenței au vizat și județul Hunedoara. Cererea de masă lemnoasă cu destinaţia lemn de foc a fost mai mare decât oferta, în perioada august 2016 – august 2018. Acest fapt a avut ca rezultat creşteri semnificative ale preţurilor şi la disfuncţionalităţi în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc. Analiza celor de la Consiliul Concurenței a avut în vizor piața lemnului de foc din judeţele Braşov, Brăila, Ialomiţa şi Hunedoara.

”Astfel, deși cantitatea de lemn de foc comercializată la nivelul celor 4 judeţe, a crescut de la 163.583 mc la 235.977 mc, respectiv cu 44,25%, aceasta nu a acoperit necesarul și, ca urmare, prețul lemnului de foc a înregistrat o creștere de peste 50%”, se arată în raportul Consiliului Concurenței.

 Disfuncţionalităţile în aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populaţia să achiziţioneze lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbându-i destinaţia în lemn de foc, privând astfel industria specifică de resursa necesară.

”La nivelul lunii august 2018, pentru cele 4 județe analizate, prețurile medii pentru lemnul de foc erau de 220 lei/tonă la producătorii de masă lemnoasă, de 300-450 lei/tonă în depozitele comercianţilor și 600-650 lei/tonă în reţelele de bricolaj„, mai arată Consiliul Concurenței.

Cel mai mic preț mediu de comercializare a lemnului de foc se înregistrează în judeţul Brăila, iar cel mai mare preț mediu se înregistrează în judeţul Ialomiţa.

În județele Hunedoara și Brașov, având suprafaţe împădurite mari și medii, își desfășoară activitatea mai mulți producători care comercializează lemnul de foc atât la locul recoltării, cât și la drum auto și din depozite, preţul variând în funcţie de modul în care lemnul este pus în vânzare.

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România. Sunt  3,415 milioane de gospodării, reprezentând 45,71%, care folosesc lemnul de foc pentru încălzire.

Gazul, mai ieftin

Cei de la Consiliul Concurenței susțin că randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20- 40%, în timp ce randamentul de transformare al energiei electrice și a gazului metan în energie termică ajunge la 99%.

Mai mult, costul pentru obţinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 și 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situaţia unor instalaţii pentru obţinerea energiei termice utilizate, în general, de către populaţie.

” Ca urmare, Consiliul Concurenței recomandă extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale astfel încât să se renunţe treptat la încălzirea cu lemne, ceea ce va conduce la la diminuarea poluării, la economisirea aceste materii prime şi, implocit la reducerea tăierilor ilegale”, se mai arată în raport.

Același document arată că lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante. Încălzirea locuinţei este de obicei, parţială, iar confortul termic redus. Înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantităţii de lemn de foc utilizată pentru încălzire.