CEH, datorii de peste un miliard de lei numai către bugete

0
392

Complexul Energetic Hunedoara se afundă tot mai mult în timp ce așteaptă deciziile guvernamentale. Așa se face că lună de lună, compania energetică acumulează restanțe tot mai mari către bugetele de stat.

A depășit bariera miliardului

Datele ANAF la finele lunii martie arată că structura energetică hunedoreană înregistra, numai  către bugetul de stat, datorii de peste jumătate de miliard de lei. Mai exact, CEH datora către bugetul de stat 585.406.311 milioane de lei.

Către bugetul asigurărilor sociale de stat, compania energetică acumulase restanțe în valoare totală de 466.328.135 lei.

Bugetul asigurărilor de sănătate era și el unul cu datorii de 114.366.511 lei. Cea mai mică restanță era către bugetul asigurărilor de șomaj, 12.519.526 lei.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că CEH va fi supus unei dări în plată, însă această acțiune va viza doar activele viabile ale societății. De la începutul lunii mai – când se spunea că actul va ajunge pe masa Guvernului – și până la acest moment, actul normativ nu a fost aprobat.

Trebuie menționat că la Administrația Fondului pentru Mediu complexul hunedorean are datorii de peste 2 miliarde de lei, suma reprezentând amenzile aplicate pentru lipsa certificatelor de carbon.

Același complex are datorii de sute de milioane de lei către furnizori și trebuie să returneze statului circa 68 milioane de euro, suma reprezentând ajutoare de stat acordate ilegal.